Opasnost iz kozmetičke torbice: Rokovi trajanja proizvoda

Opasnost iz kozmetičke torbice: Rokovi trajanja proizvoda

Foto: MUD

MAHNITO bacaš mlijeko nakon što mu je istekao rok trajanja, a čak i čips koji je bio dobar do prije dva dana ne želiš nigdje blizu sebe - no što je s kozmetikom? Kozmetički proizvodi su nešto što koristimo na dnevnoj bazi, a mnogi od nas zaboravljaju da ni oni ne traju vječno. Iako ti se možda čini da to i nije tako važno, razmisli ponovno: ako ne bi jela staru paštetu, zašto bi nanosila na sebe kozmetički proizvod kojemu je istekao rok trajanja? Ako stara hrana može pokvariti želudac, stara šminka definitivno može naštetiti tvojoj koži.

Mlijeko za tijelo


Najčešće ima rok trajanja do 3 godine, a ako ga ne potrošiš do tada, bolje ga je baciti jer osim što gubi djelotvornost, kemikalije u njemu mogu izazvati brojne reakcije na tvojoj koži. U ovu kategoriju ulazi i mlijeko za sunčanje, kojeg je preporučljivo mijenjati svake godine, jer se aktivni sastojci s vremenom gube pa riskiraš opekline. Mlijeko za sunčanje starije od 3 godine nikako nije preporučljivo koristiti, jer postoji mogućnost alergijske reakcije.

Korektor

Rok trajanja mu je otprilike 12 mjeseci, a nakon toga gubi svoju moć prikrivanja te su veće šanse da će tvoja koža loše reagirati.

Tekući puder

Ako je na bazi vode, traje oko 12 mjeseci, a onaj na bazi ulja traje do 18 mjeseci. Nakon isteklog roka trajanja poželjno ga je zamijeniti jer više nema jednaku sposobnost prikrivanja, a ako je bio izložen visokim temperaturama može postati rijedak i neprikladan za tvoje lice. Također, puder koji više nije svjež može na tvom licu poprimiti ružnu, narančastu nijansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Maskara

Ima vrlo kratak rok trajanja, oko 4 mjeseca, nakon čega se počinje sušiti. Učestala uporaba doprinosi njenom zastarijevanju, a ukoliko četkicu stalno pumpaš naprijed-natrag iz tubice, još će se prije posušiti. Tvojim očima ništa neće biti ako staviš staru maskaru, ali rezultat bi mogle biti guste, slijepljene trepavice.

Ruž za usne

Vizažisti se prepiru oko roka trajanja ruža; dok neki tvrde da je godinu dana, neki govore da je četiri godine. Iako je to individualno te varira od ruža do ruža, znat ćeš da je vrijeme za bacanje u trenutku kada osjetiš čudan miris.

Parfem


Štednja tvog omiljenog parfema možda i nije najbolja ideja, jer većina parfema počinje gubiti miris nakon dvije godine. Kada osjetiš da počinje mirisati ustajalo i loše, vrijeme je da ga baciš u smeće, jer je bolje ne imati nikakav parfem nego neki koji na tvojoj koži smrdi.

Sjenila

Sjenila traju oko 3 godine, nakon čega se počinju sušiti i gubiti na kvaliteti. Iako će njihova boja ostati nepromijenjena, gubitak kvalitete odrazit će se na njihovoj postojanosti pa će trajati puno kraće na oku i puno se brže početi sakupljati na nekim mjestima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara