Romantični poljubac Davida i Victorije u ponoć: Doznajte otkud potječe ova tradicija

Romantični poljubac Davida i Victorije u ponoć: Doznajte otkud potječe ova tradicija

Foto: Instagram, Giphy

NAŠI omiljeni celebrity parovi u Novu su godinu ušli u vrlo romantičnom raspoloženju.

Od trudne Chrissy Teigen i njezinog supruga Johna Legenda, preko novopečenih mladenaca Sofije i Joeja Manganielloa pa sve do Davida i Victorije Beckham, čiji je brak jedan od najdugovječnijih među poznatima i slavnima.
 
Svi ovi parovi na svoj su način proslavili dolazak nove 2016. godine, u nadi da će im i ona biti prepuna lijepih vijesti i sretnih trenutaka.
 
 
Tako je Chrissy Teigen na svom Instagramu objavila sliku sa suprugom Johnom te se još jednom pohvalila sada već prilično velikim trudničkim trbuščićem. Podsjetimo, par će uskoro dobiti svoje prvo dijete, djevojčicu, a sretne su vijesti objavili sami na svojim društvenim mrežama. Nedavno vjenčani Sofia Vergara i Joe Manganiello, još su jednom pokazali zašto ih se često naziva jednim od najljepših celebrity parova na svijetu, a slikom na kojoj se nježno grle, pokazali su i svoje elegantne modne kombinacije, koje su jedan od zaštitnih znakova ovog holivudskog para.
 
 
David i Victoria Beckham napokon su se opustili te pokazali malo nježnosti, romantičnom slikom na kojoj se nježno ljube u čarobnom vrtu, s obzirom da se iza njih jasno vidi veliko drvo prepuno lampica, koje je slici dalo dodatni dašak romantike. Inače, slavna obitelj trenutno se odmara na čarobnim Maldivima.
 
 
A upravo nam je njihova slika poslužila kao inspiracija da se bacimo u malo istraživanje toga otkud potječe tradicija poljupca u ponoć, tijekom proslave Nove godine i koje značenje on doista ima. Donosimo ti najzanimljivije činjenice.
 
Kao prvo, čini se da je ovaj običaj stariji nego što mislimo, a možemo ga zahvaliti starim Rimljanima, koji su svake Nove godine priređivali veliku zabavu, koja je bila poznata pod nazivom Festival of Saturnalia, gdje su se svi okupljeni ljubili u ponoć, ali i ponašali vrlo razuzdano, ako shvaćaš na što mislimo. Saturn je inače bio jedan od glavnih rimskih bogova, točnije bog poljoprivrede i žetve.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Kasnije su tu tradiciju preuzeli Nijemci i Englezi, ljubeći u ponoć prvu osobu, koja im se našla blizu, što je prema njihovim folklornim vjerovanjima moglo odrediti hoće li naredna godina biti dobra ili loša. Naravno, loša bi bila ako osoba ne bi baš nikoga poljubila u ponoć.
 
 
Tek se kasnije počelo vjerovati kako parove, koji se poljube u ponoć, čeka godina puna ljubavi i sreće, i naravno, slatkih poljubaca pa se i dan danas za Novu godinu želimo naći u blizini svojih voljenih, netom prije nego se spoje kazaljku na satu.
 
Na europskom kontinentu također je postojala tradicija bala pod maskama na Silvestrovo, koja se održavala stotinama godina, u kojima je maska simbolizirala zle duhove iz stare godine, a poljubac, nakon uklanjanja maske, čin čišćenja, odnosno rješavanja istih.
 
Danas poljubac u ponoć nema neko dublje značenje, već je prije svega čin izražavanja ljubavi i privrženosti prema nama dragim osobama, s kojima tu večer slavimo ulazak u Novu godinu.
 
Nadamo se da ta mala, slatka tradicija neće biti tako skoro zaboravljena.
 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara