50 tisuća Hrvata hita na Euro

OD pedantnih Austrijanaca nismo niti očekivali ništa manje, nego što smo imali prilike vidjeti na današnjem turističkom predstavljanju pokrajine Koruške i grada Klagenfurta gdje Hrvatska reprezentacija igra dvije utakmice na Euru.

Uistinu visoku austrijsku delegaciju predvodio je guverner pokrajine Koruške  i jedan od najkontroverznijih austrijskih političara Joerg Heider, a društvo mu je pravio i gradonačelnik Klagenfurta. Domaćini su kako i priliči ovako "finom" društvu  bili predsjednik i tajnik HNS-a, Vlatko Marković i  Zorislav Srebrić.

50 tisuća Hrvata kreće prema Austriji

U kratkoj prezentaciji, a kasnije i u iscrpnim izlaganjima predstavnika Koruške, mogli smo se uvjeriti da su se Austrijanci uistinu odlično pripremili za navalu hrvatskih navijača koja se očekuje tijekom Eura.

Oni računaju da će relativno mali Klagenfurt, koji ima oko 100 tisuća stanovnika, tih dana biti više od dva puta veći, a baš bi najveći broj navijača mogao biti iz Hrvatske. Marković je svojim austrijskim prijateljima obećao da mogu sigurno računati na 50 tisuća Hrvata, ali je izrazio nadu da bi Hrvatska mogla imati podršku i Austrijanaca u utakmicama protiv Poljske i Njemačke.

Brojni video zidovi, i noćni prijevoz

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog relativno malog kapaciteta klagenfurskog stadiona (33 tisuće sjedećih mjesta), domaćini su pripremili brojne video zidove gdje će navijači moći pratiti utakmice svoje reprezentacije, a javni prijevoz će svakog dana raditi do 2, 30 sati iza ponoći kako bi povezanost u gradu tih dana bila što kvalitetnija. Već neko vrijeme u pogonu su internet stranice na hrvatskom jeziku koje sadrže sve važne informacije vezane uz smještaj, prijevoz i ostale zanimljivosti koje bi mogle biti od koristi svim hrvatskim posjetiteljima.

Možda ipak Thopsonov koncert?

Novinare je posebno zanimao Thompsonov koncert koji je najprije najavljen da bi nešto kasnije bio otkazan. Heider je ponudio diplomatski odgovor.

"Koncert nije zabranjen niti otkazan. Mjesto u kojem se trebao održati je premalo za takvu manifestaciju, pa je gradonačelnik najvjerojatnije procijenio da ne može uspješno organizirati takvu stvar. To ne znači da ako se pronađe adekvatno mjesto, da koncert neće biti održan. Ukoliko se to dogodi ja gospodina Thompsona pozivam da barem ode na nogometnu utakmicu sa mnom."

M.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara