6 kandidata za domaćina finala 2004.

S OBZIROM da je Izvršni odbor UEFA-e već razmotrio mogućnost prodaje prava prijenosa utakmica Lige prvaka "najboljem ponuđaču" u razdoblju 2003 2006. ove će se godine po posljednji put na stari način odrediti gradovidomaćini finalnih utakmica Lige prvaka i Kupa UEFA-e u 2004. godini.

U četvrtak se u Rimu održava redovni kongres UEFA-e, a dan ranije bit će - javila je agencija Reuters - objavljena imena gradova koji će organizirati finale utakmice Lige prvaka i Kupa UEFA sljedeće godine.

Kandidata za organizaciju završnice Lige prvaka 2004. je šest. Trojica od njih su njemački gradovi Berlin, Gelsenkirchen i Hamburg, a preostala tri su Moskva, Madrid i Amsterdam.

Inspektori UEFA-e obišli su sve gradove i provjerili ponuđene objekte, Olimpijski stadion u Berlinu, stadion Hamburga kao i onaj Schalkea u Gelsenkirchenu. U Moskvi su imali dvije opcije, stadion Lužnjiki i stadion Lokomotive, u Madridu stadion Atletica (Vicente Calderon), a u Amsterdamu Arenu čiji nam se izgledi u ovoj utrci čine najslabijim, jer je na njemu ne tako davne 1998. godine odigran finalni susret LP-a između Real Madrida i Juventusa (1:0).

Za organizaciju završne utakmice Kupa UEFA 2004. konkuriraju sljedeći gradovi i stadioni: St. James Park u Newcastleu, Stadium od Light u Sunderlandu, Luigi Ferraris u Genovi, Philips Stadion u Eindhovenu, Hampden Park u Glasgowu (bio je domaćin finalne utakmice Lige prvaka 2002. pa su mu šanse da dobije i finale Kupa UEFA prilično slabe), Ullevi Stadion u Goeteborgu te sva tri njemačka grada koji konkuriraju i za organizaciju finala LP-a, ako izgube tu utrku.

Ubuduće će, sudeći po najavama iz UEFA-e, domaćinstvo finalnih utakmica LP-a i Kupa UEFA-e određivati kupac tv-prava, a sigurni smo da će pri tome i te kako voditi računa o svojim komercijalnim interesima.

Usput rečeno, ti će interesi natjerati i Kongres UEFA-e da možda već ovom prilikom u Rimu razmotri prijedloge promjene sustava Kupa UEFA, jer je postalo očito da je to natjecanje otišlo previše "u širinu" te da je mnogo nezanimljivije od Lige prvaka.

Liga prvaka postaje siromašnija

Europski nogometni klubovi moraju se pomiriti s činjenicom da je razdoblje "života na visokoj nozi", zahvaljujući ogromnim iznosima od prodaje TV prava, gotovo.

Na zasjedanju Izvršnog odbora Uefe, koje se održava u Rimu, rizničar Europske nogometne federacije Mathieu Sprengers kazao je da je općeprisutna recesija zahvatila i nogomet, te da se moraju pomiriti s činjenicom da će prihodi, prvenstveno od prodaje TV prava, i dalje padati.

Najviše će se to odraziti na najbogatije klupsko natjecanje, Ligu prvaka. I dok će ove sezone klubovi koji su igrali u Ligi prvaka podijeliti čak milijardu i 100 milijuna švicarskih franaka iz nagradnog fonda, već od sljedeće zajamčeni iznos je manji za 250 milijuna franaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara