70 godina šahovskog kluba Dubrovnik

SVEČANOM sjednicom skupštine u Dubrovniku je večeras obilježena 70. obljetnica osnutka Šahovskog kluba Dubrovnik.

Ovaj klub osnovan je 20. listopada 1933. godine, a njegov prvi predsjednik bio je Filip Smolčić.

Nakon II. svjetskog rata Dubrovčani ponovno počinju sa aktiviranjem ove popularne igre, a 1950. godine dolazi do obnove Šahovskog kluba Dubrovnik. Razlog tome je i ono po čemu će u šahovskom smislu Dubrovnik u svjetskim okvirima biti trajno prepoznatljiv. Bila je to 9. šahovska olimpijada koja je od 19. kolovoza do 11. rujna 1950. godine održana u Dubrovniku i ujedno je bila prva velika športska priredba održana u bivšoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je u prigodnoj riječi istakao predsjednik Šahovskog kluba Dubrovnik Bairo Sarić, svoj uzlet dubrovački šah doživljava 70-ih godina kada se pojavljuju najpoznatija vremena dubrovačkog šaha Karač, Ćosić, Marunčić, Ćupić, Bubica, Pejović, Sarić...

Posebnu veliku aktivnost Šahovski klub Dubrovnik pokazao je u vrijeme Domovinskog rata, a 17. studenoga 1991. godine u vrijeme najveće opsade Dubrovnika odigran je u Gradskoj kavani brzopotezni turnir na kojem je prva nagrada pet litara vode. 19. siječnja 1992. godine u tad devastiranom hotelu Excelsior odigran je prvi momčadski susret u međunarodnoj priznatoj RH, bio je to susret između Šahovskog kluba Dubrovnik i 163. brigade Hrvatske vojske.

Poslije šahovske olimpijade 1950. godine za šahovski Dubrovnik nesumnjivo je najznačajniji događaj simultanka, tadašnjeg svjetskog šahovskog prvaka Garija Kasparova, koja je održana oko Orlandova stupa 23. listopada 1994. godine.

Na večerašnjoj prigodnoj svečanosti predsjednik Šahovskog kluba Dubrovnik Bairo Sarić uručio je priznanje najzaslužnijima za razvoj i doprinos dubrovačkom šahu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara