Agios Kosmas čeka jedriličare

Agios Kosmas čeka jedriličare
HRVATSKE jedriličare Karla Kureta, Matu Arapova, Tomislava Bašića i Petra Cupaća u Ateni čekaju idealni uvjeti za natjecanje, a Grci se nadaju da će olimpijska regata postići jednaki uspjeh kao prošla iz Sydneya.

Na Igrama 2000. jedrenje se pokazalo iznimno atraktivnim budući da je regatno polje bilo u samom središtu grada, u luci odmah ispod čuvene zgrade sydneyske Opere. Jedriličarski centar Agios Kosmas lociran je 15 kilometara od središta Atene, a lijepi centar, koji je od svih olimpijskih borilišta bio dovršen među prvima, već je zadobio pohvale Međunarodnog jedriličarskog saveza (ISAF).

Točno 400 jedriličara iz 54 nacije natjecat će se na regatnom polju na istoku Saronskog zaljeva, gdje u pravilu pušu dva umjereno jaka vjetra - jugoistočnjak i sjevernjak, kojeg Grci zovu Meltemi.

U Ateni će biti devet klasa, a u odnosu na Sydney klasa Soling je zamijenjena klasom Yngling za žene. Karla Kureta u "finnu", Matu Arapova u "laseru", te posadu Tomislav Bašić-Petar Cupać u klasi 470 čeka po jedanaest plovova, a samo će u klasi 49 biti pet utrka više.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuret će u svojim četvrtim Olimpijskim igrama imati iznimno jaku konkurenciju u "kraljevskoj klasi finn" sa ukupno 25 jedriličara, od kojih samo devetorica prvi puta sudjeluju na OI, a ostali su dobropoznati veterani. Prvi favorit je trostruki svjetski prvak Britanac Ben Ainslie, a uz njega su olimpijski pobjednik iz Atlante Poljak Mateusz Kusnierewicz, svjetski prvak Belgijanac Sebastien Godefroid, domaći jedriličar Emilios Papathanasiou i Amrikanac Kevin Hall. U "finnu" će se u Ateni natjecati i pobjednik Americas Cupa iz 2000. Novozelanđanin Dean Barker, koji je bio za kormilom Team New Zealanda u finalu Americas Cupa 2003.

Ništa slabija konkurencija nije u klasi "laser", u kojoj nastupa Splićanin Arapov, a gdje će prema prognozama borbu za zlato voditi sedmerostruki svjetski prvak Brazilac Robert Scheidt i Australac Michael Blackburn.

Jedna od zvijezda natjecanja u Ateni svakako je iskusni Americas Cup kormilar i pobjednik Whitbread utrke oko svijeta Amerikanac Paul Cayard, koji će zajedno sa flokistom Philom
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara