Anderlechtov marokanski Maradona pred Dinamo izgladnio od ramazanskog posta

Tekst: A.K.
Foto: AFP

MBARK BOUSSOUFA, marokanski nogometni virtuoz i Anderlechtov playmaker možda neće protiv Dinama pokazati svu svoju moć jer već mjesec dana posti zbog svetog muslimanskog mjeseca.

25-godišnji fantazist je inače bio iznimno ljut zbog "taktičkih grešaka" i prvenstvenog poraza od St. Truidena u posljednjem kolu kojim je njegov Anderlecht upravo tom klubu prepustio prvo mjesto ljestvice nakon šest kola:

"Servirali smo im oba gola; za 1:0 i poduplanje vodstva. Nikako nismo smjeli korisiti ofsjad zamku. Želja koju je pokazao St. Truiden nije me iznenadila, a mi nismo bili dovoljno oštri. Bez obzira na to, zaslužili smo barem bod" rekao je Boussoufa nakon utakmice. Dok bi netko drugi zbog kritiziranja trenerove taktike dobio kaznu, on si očigledno smije dopustiti ovakve egzibicije.

Boussoufa nije bio zadovoljan izvedbom momčadi, ali je njegovom vlastitom i inzistira da mu ništa nije smetalo što se drži posta, iako mnoge belgijske kolege tvrde da je učinak suzdržavanja od hrane itekako vidljiv na nogometašu kojeg inače ne krasi robusna konstitucija: "Mnogo sam trčao i sudjelovao u svim bitnim akcijama. Imali smo dosta prilika za pobjedu kada se gleda posjed lopte ili šanse".

Žele ga Everton, Sevilla, Lyon, Marseille

Anderlechtov organizator igre se ove sezone već istakao u Europi: u 3. pretkolu postigao je gol protiv turskog Sivasspora a lista njegovih obožavatelja puna je uglednih imena:

David Moyes, menadžer Evertona već je dulje vrijeme zainteresiran za njega, a skauti Seville su upravo zbog Marokanca česti gosti Anderlechtovih utakmica. Dva najveća francuska kluba su također iznimno zainteresirana.

Nije ni čudo da se za Boussoufu otimaju europski velikani, jer veliki prirodni talent brusio je na najuglednijim adresama: pet godina je proveo u Ajaxovoj akademiji u rodnom Amsterdamu, odakle je 2001. otišao u Chelsea gdje se zadržao tri godine.

U Belgiju se vratio u velikom stilu - prije tri godine je igrajući za Gent osvojio "trostruku krunu": Belgijskog nogometaša godina, nagradu Mladi nogometaš godine i "Bjelokosnu kopačku" - nagradu za najboljeg afričkog nogometaša ili nogometaša afričkog porijekla koji igra u Belgiji.

Logično je bilo da ga nakon toga za 3.5 milijuna eura dovede najveći belgijski klub, a Boussoufa je i u Bruxellesu zadržao visoku razinu izvedbi i ključni je igrač Dinamovog prvog rivala u skupini Europske lige. Uostalom, prošle sezone je opet proglašen za najboljeg igrača belgijskog prvenstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara