Armada optužuje policiju za nesposobnost i nepripremljenost

Armada optužuje policiju za nesposobnost i nepripremljenost

KLUB Navijača Armada Rijeka odlučio se obratiti javnosti priopćenjem, u kojem tvrdi da su u nedavnom sukobu Torcide i Armade u Splitu privedeni samo gostujući navijači, koji su napadnuti po dolasku u Split na utakmicu Hajduk - Rijeka.

Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

Nakon što je hrvatska javnost mogla iz većine dnevnih sredstava javnog priopćavanja saznati o sukobu navijača Hajduka i Rijeke te privođenju 49 pripadnika Armade, KNA ovim putem želi ukazati kako su objavljene vijesti suprotne činjeničnom stanju i daju iskrivljenu sliku stvarnog stanja.

KNA kao udruga građana, organizira svojem članstvu praćenje HNK Rijeke na gostujućim utakmicama. Naših 50-tak članova otputovalo je za Split autobusom u pratnji policije. Budući u Hrvatskoj policijska pratnja osigurava navijačka gostovanja, takva putovanja su često vrlo neugodna.

Često nam nije dopušteno unošenje  hrane ni bezalkoholnih pića, stajanje radi obavljanje fizioloških potreba, tako da  ponekad imamo dojam kako smo zatvorenici a ne navijači. Često zbog policijske pratnje ne stižemo na početak utakmice, kao što je to bio slučaj upravo u posljednja tri susreta u Splitu. Iz tog razloga 50 pripadnika Armade odlučilo je samostalno doputovati na utakmicu.

Kolona od pet automobila i dva kombija ušla je u grad Split i kretala se do stadiona Poljud. Kod samog stadiona, na semaforu je kolona  napadnuta od strane domaćih navijača, pomoću kamenja, pirotehnike, dok su neki napadači koristili drvene motke. Tada je došlo do zaustavljanja naših vozila i odbijanja napada. Tek nakon toga, policija, koja je stajala u neposrednoj blizini  intervenira, a svoju neorganiziranost i nepripremljenost pokušava spriječiti hicima pištolja u zrak, te primjenom sile prema napadnutim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto su se napadači povukli, kolona se je parkirala na južnom parkiralištu stadiona. Policija nam ne dozvoljava ulazak na stadion, iako su za sve iz skupine bile osigurane ulaznice. Tada policija privodi svih 49 navijača, dok su naša vozila ostala parkirana i neosigurana. Policija nas je privela i držala oko 4 sata u PU a da nikome od nas nije pojasnila razlog zadržavanja.

Tijekom zadržavanja, pojavio se svjedok koji je neosnovano prokazao osobu pod optužbom da je uništila vjetrobransko staklo automobila, samo zato što je imao dužu kosu. Nešto poslije 23 sata, osim dvojice, svi su pušteni na slobodu. KNA smatra da je nepravda u tome što policija nije odradila svoj dio posla u skladu s njezinom osnovnom zadaćom, odnosno odražavanju povoljnog stanja javnog reda i mira.

Kao navijači, koji su u našoj povijesti ponekad činili slične izgrede protiv drugih navijača ne smatramo se pozvanima osuđivati ovaj napad., ali držimo da je našim privođenjem zbog događaja koje mi nismo izazvali, policija  htjela prikriti svoju nepotrebnu uporabu službenoga oružja i nesposobnost uhićenja onih koji su izgrede i započeli.

Privođenjem 49 pripadnika Armade, želi se prikazati javnosti kako je tom "zadivljujućom" brojkom odrađen posao policije, a činjenica da je zadržan samo jedan alkoholizirani Torcidaš, svu krivicu svaliti na gostujuće navijače.  Također policija nigdje ne spominje činjenicu da su slične propuste već imali u više navrata na predmetnom mjestu proteklih godina.

Zašto policija nije htjela sastaviti zapisnik o oštećivanju naših vozila?  Zar je nedopuštena sloboda kretanja unutar Republike Hrvatske, možda je protupravno pružiti obranu i zaštiti svoje vlasništvo? Zbog čega sada privedenim prijete prekršajne prijave, samo zato što su navijači Rijeke?

Vodstvo Kluba Navijača Armada Rijeka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara