Balić rules!

"DUGA kosa, brada stara namjanje tri dana, snažna figura i tetovaže po cijelom tijelu. Pa taj Ivano Balić više sliči na pripadnika Hells Anglesa! A zapravo se radi o trenutačno najboljem rukometašu svijeta." - uvertira je u opsežnu analizu lika i djela Ivana Balića, kojom se pozabavio njemački Stuttgarter Nachrichten.

I zaista, Balić je proglašen za najboljeg igrača svijeta 2004., MVP-om švicarskog EP-a, njegove se ime našlo i u najboljim sedmorkama velikih smotri i to je naravno samo dio onoga što Splićanin predstavlja u svjetskom rukometu. Sada sigurno maršira prema novom osobnom, ali i momčadskom priznanju.

U slučaju Ivana Balića mišljenjem su ujedinjeni svi svjetski stručnjaci. Taj se domet može mjeriti samo s uvažavanjem od strane širokih masa, ali Ivano je ionako odavno osvojio srca sportske javnosti.

"Balićeva igra je praznik za oči. Kreativan je, uz njega rukomet postaje nevjerojatno zabavan. On je jednom riječju - unikat." - reći će legendarni Vlado Stenzel. 


"Kada Balić uđe u teren, igra Hrvatske eksplodira." - slaže se Velimir Petković koji je također do krajnjih granica inspiriran maherom dvostrukih olimpijskih pobjednika.

Nemoć će priznati čak i ljuti suparnici, pa je tako Ulrik Wibek, danski izbornik, nakon poraza skrušeno izjavio: "Da, istina je. Nismo ga mogli zaustaviti."

Inteligentne asistencije, drugačija, za obične smrtnike neshvatljiva rješenja, homogenost koju daje svojoj momčadi... Ma, jednostavno ga morate vidjeti da bi shvatili svu tu euforiju koja se oko njega rađa.

"Nije uvijek sve tako jednostavno kao što izgleda." - uspjeli su njemački novinari doći do glavnog aktera priče, komentirajući usput da njegovim zaslugama Hrvatska slovi kao glavni favorit za novi naslov. Bio je to alarm za uzbunu.

"Ni slučajno. Naša je reprezentacija spoj prijateljstva i međusobnog uvažavanja. Izvan terena svi smo jako dobri prijatelji i to se u našoj igri jasno vidi."

Slaže se i izbornik Lino Červar, ne umanjujući pri tom niti sekunde u vanserijski talent svog čudotvorca: "Da nemamo tako dobru momčad, Balić ne bi mogao prezentirati svoj urođeni i zaista rijetko viđeni talent. Jasno je da se radi o vjerojatno najboljem rukometašu svijeta, ali Balić to jednim dijelom duguje hrvatskoj reprezentaciji."

A Nijemci kao Nijemci, žele Balića samo za sebe. Špekulacije o prelasku u Bundesligu u ovom trenutku nisu tema no kao što je i sam Balić rekao, nitko ne zna što nam život nosi...

D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara