Bilić: Lako je sada konstruirati priču da su Englezi bili slabi i u kvalifikacijama...

Tekst: Dea Redžić
Foto: Cropix, Ronald Goršić

NAKON 14 sati putovanja Slaven Bilić stigao je direktno u Rusanovu, pa dojmovi s juga Afrike nisu mogli biti svježiji. Na meniju je prva bila Grčka, momčad koju uz Izrael smatramo najneugodnijim oponentom u kvalifikacijama za Euro.

"U sve tri utakmice pokazali su jedno lice, isti način igre koji gaje otkako je Rehhagel s njima, a to traje već osam godina. Bilo je nekih odstupanja, kao protiv Nigerije koja je ostala s igračem manje. Tada smo vidjeli njihov presing, a to obično nije način na koji ulaze u utakmicu."

Bilić je, dakle, detektirao sve odrednice grčkog stila; "dodvoravanje protivniku" na način da mu ustupe inicijativu i posjed lopte. Svoju priliku čekaju iz kontri i polukontri, koje kreću iz čvrste sredine, kao i iz prekida.

"Kvalitetniji smo od Grčke, ali i Španjolska je kvalitetnija od Švicarske..."

"Njihov je defenzivni blok elastičan, korpulentan. Ni Argentinci ga nisu uspijevali probiti. Kada Samaras zadrži loptu, a on to radi jako dobro, Salpingidis i Karagounis kreću u brzi napad. Oni ne stvaraju mnogo prilika, ali kada ih stvore, opasni su, posebno iz prekida", analizira izbornik.

Suma sumarum, naš stožer "nije vidio ništa novo", ali "izvanredan je potez bio snimati Grke uživo". Iako je prije SP-a najavio da odlazi s klupe grčke reprezentacije, Rehhagelu se nudi novi ugovor i Bilića ne bi iznenadilo da ga Nijemac dočeka u kvalifikacijama.

"Njihova ekipa nije stara. Karagounis je kapetan u 36. godini, ali to u današnjem nogometu nije puno. Promijene li izbornika, možda će mijenjati i stil. Nemaju vremena? Pa nismo ga ni mi imali, pa smo mijenjali sustav igre."

Ipak, svega sat vremena nakon Bilićevog izlaganja stigla je vijest da je grčki savez prihvatio Rehhagelovu ostavku....

Glavno pitanje pričekalo je kraj rasprave o nekadašnjim europskim prvacima, koji vuku silan neuspjeh sa svjetskih smotri. Interesantno, s obzirom na odličan renking na Fifinoj ljestvici, Grci su u Africi tek drugi put izašli na svjetsku scenu, nakon SAD-a 1994., gdje su u tri utakmice primili deset pogodaka. Pobjeda protiv Nigerije s igračem više prva je njihova na svjetskim prvenstvima. Je li Grčka koju je Bilić gledao kvalitetnija od Hrvatske?

"Nije ni s igračem više lako stvoriti presing kakav su oni stvorili Nigeriji. Ovo prvenstvo pokazalo je da nema više nogometnih razreda. Postoji pet-šest reprezentacija koje su top, a onda slijedi masa momčadi koje uz malo sreće uvijek mogu pobijediti. Ili izgubiti, uz malo nesreće. Nakon njih dolaze San Marino, Andora... Siguran sam da smo mi kvalitetniji od Grčke, ali i Španjolska je kvalitetnija od Švicarske, pa je izgubila."

"Srbi i Slovenci trebali bi biti ponosni"

Dok se Hrvatska sprema za novi kvalifikacijski izazov, naši ex-zemljaci proživljavali su dramu u Južnoj Africi.

"Nismo stigli pogledati jučerašnje utakmice, ali za Srbe i Slovence, kao i za sve ekipe, uspjeh je uopće plasirati se na SP. Imali su objektivne šanse za osminu finala, posebno Srbi, jer očekivalo se da će pobijediti Australiju. No, trebali bi biti ponosni. Sve poviše samog dolaska u Afriku fenomenalan je rezultat."

Kakav osobni dojam je Bilić donio iz Afrike? Tko ga se dojmio, tko ga je razočarao? Kakav je osjećaj gledati Capellove zvijezde na mučenju i koliko je teško bilo gledati SP dok te novinari potežu za rukav uz konstatacije: trebali ste biti ovdje...

Latinska Amerika narugala se Europi

"Englezi ne igraju dobro, njihov je problem što pojedinci nisu pokazali formu koja se od njih očekuje. Možemo konstruirati priču na način da su Englezi i u kvalifikacijama bili slabi, pa je u tom pogledu problem bio u nama. No, ne bih se složio. Pa i engleski se novinari čude lošem izdanju njihove momčadi."

"Ugodno sam iznenađen predstavnicima Latinske Amerike, pokazali su više od Europljana. Brazil i Argentina stalni su favoriti, no ugodno su iznenadili Meksiko, Urugvaj i mene osobno - Čile. Pokazali su konkretan, direktan nogomet. Jaka je i Njemačka, ubili su Srbe s igračem manje..."

Opći dojam stao je u par rečenica; naglasak je na afričkom gostoprimstvu i izjednačenom nogometu.

"Afrika nam se svidjela. Puno je sigurnije nego što se najavljivalo, barem u dijelovima gdje se događao nogomet. Ima kriminala, ali ne u našim zonama. Domaćini su se potrudili, organizacijski malo štekaju, i vi novinari vjerojatno ne biste bili zadovoljni. No, gledateljima je bilo ugodno."

Priznao je Bilić ono što je svakom navijaču hrvatske reprezentacije bilo na umu nakon prvog kruga SP-a.

"Bilo nam je teško što nas nema u Africi, posebno kada smo gledali negledljive utakmice s početka turnira. Zanos je bio jači kada je sve krenulo i da, bilo nam je teško. Žao nam je još uvijek, emocije su velike. Ali što je tu je, mi idemo dalje svojim putem."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara