Bilić Makedoncima: Zaslužujete respekt i dobar plasman u kvalifikacijama!

"UKOLIKO se i dogodi da ne uspijemo u Skopju, iako sam duboko uvjeren da hoćemo, ne vidim zašto bi Rusi bili favoriti u Tel Avivu", izjavio je izbornik Bilić u razgovoru za makedonski list Dnevnik uoči kvalifikacijske subote koja bi se mogao pokazati kao ključni dan za rasplet skupine E.

"Makedonija je mnogo bolja s Pandevom"

Odsustvo najboljeg igrača Makedonije Gorana Pandeva sigurno ide u prilog vatrenima kojima je dovoljan i bod da bi bukirali karte za Austriju i Švicarsku. Bilić svejedno smatra da i bez Lazijevog napadača ne smije biti opuštanja u hrvatskom taboru jer Makedonija zaslužuje ogroman respekt.

"Svakako da ste puno bolji s Pandevom u sastavu, no i ovako mislim da će biti jako teško. Imate bučnu publiku, za nas ste uvijek bili neugodan protivnik, igrate kolektivno, jako ste ponosan narod i sigurno je da ćete biti motivirani da nas pobijedite. Realno, Hrvatska je bolja reprezentacija, no to uvijek ne odlučuje u nogometu. Sigurno nećemo igrati na neodlučeno, jer postoji šansa da ukoliko kalkuliramo i na kraju primimo slučajan gol, da na kraju i izgubimo. Ne želim takav scenarij i zato idemo na pobjedu."

Bilić optimizam gradi na igrama koje je Hrvatska prikazala u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, a i sam izbornik Makedonije Katanec je u svojim izjavama rekao da je Hrvatska najbolja i da apsolutno zaslužuje plasman na Euro.

"Vjerujem u naš plasman na Euro. Mi to zaslužujemo jer od početka igramo odlično i držimo konstantu u našoj igri. Iako bi u Hrvatskoj mogla zavladati euforija, posebno nakon informacije da je napadač Pandev ozlijeđen, takve stvari nas ne zanimaju i nećemo se opustiti. Svakako ne očekujem da ćemo otići na izlet protiv tako neugodnog protivnika za nas, kao što je Makedonija. Vi ste namučili Engleze, pa onda i nas i zaslužujete jako dobar plasman."

"Vjerujem u poštenje Uefe"

Bilić se ne plaši da bi u posljednja dva kola kvalifikacija moglo biti radnji koje nemaju veze sa sportom i da zbog tuđih interesa Hrvatska ne ode na Euro.

"Nisam naivan da mislim da ima neke osnove za takve radnje. Vjerujem u poštenje Uefe. Ukoliko se i dogodi da ne uspijemo u Skopju, iako sam duboko uvjeren da hoćemo, ne vidim zašto bi Rusi bili favoriti u Tel Avivu. Izraelci i Makedonci su ponosni narodi, imate dobre reprezentacije i siguran sam da ćete igrati za sebe. Sad se pravi nekakva fama da će se Rusi prošetati Tel Avivom, u što  osobno ne vjerujem. Od kad smo mi pobijedili Izraelce u gostima, oni nemaju poraza na domaćem terenu. Mogu povući paralelu i sa Estoncima kada smo u Talinu jedva pobijedili. Oni su igrali kao ludi, tračali kao navijeni, i imali smo puno problema da ih svladamo. Smatram da svaka reprezentacija igra za svoju zemlju i tu nema ništa nečasno."

"Incident s Prosinečkim su prenapuhali mediji"

Tijekom utakmice u Zagrebu, Robert Prosinečki se žestoko sukobio s makedonskom klupom...bilo je govora o pljuvanju i vrijeđanju na nacionalnoj osnovi. Bilić vjeruje da je cijela stvar ipak malo prenapuhana od strane medija.

"Od muhe se napravi slon. Svatko tko poznaje Roberta zna da je on korektan čovjek. Takvi verbalni sukobi su uobičajeni u nogometu. Siguran sam da on nije imao namjeru uvrijediti nikoga na nacionalnoj osnovi. Svatko zna da Hrvati i Makedonci imaju najbolje odnose među narodima bivše Jugoslavije. Nemamo problema na sportskom, političkom, niti ekonomskom planu, naprotiv, surađujemo na visokom nivou. Imam mnoge prijatelje u Makedoniji, a posebno ne mogu zaboraviti Dagu Setinova. On mi je puno pomogao kad sam počinjao u Hajduku. Bez obzira na ishod utakmice,  neću nikada promijeniti pozitivno mišljenje o vama kao narodu", zaključio je razgovor hrvatski izbornik.

M.P.
Foto: I.L./AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara