Bilic: Mi smo kao United, protiv nas svi grizu

IZ AVIONA se vidjelo da je izbornik u slovenskoj bazi, odraðivajuæi svoje redovite obveze prema javnosti, želio podnijeti brzopotezno izvješæe i eskivirati. Nije uspjelo. Pitanja je bilo više nego tijekom prethodnih dana u uvijek ugodnom ambijentu europske unije, pa izbornik nije mogao tako lako ostaviti znatiželjna novinarska pera na milost i nemilost njihove mašte.

>>> Srna poruèio Sedloskom: Vidimo se u Skoplju!

Vrijeme curi i do utakmice u Skoplju brojimo još svega tri dana. Stoga ne èudi što je i nervoza za stupanj više naborala èelo Slavena Biliæa.

Na popisu problematiènih našao se i zamjenski vratar Vedranju Runje, koji je osim posjeta zubaru zbog napuklog zuba pohodio i terapeute, uslijed ozljede aduktora. Biliæ je pokucao u drvo, uz standardnu poštapalicu u Fani Èapalija stilu. I priopæeno nam je da æe veæ sutra sve biti u ok. Danijel Pranjiæ i Mladen Petriæ u utorak su trenirali odvojeno od momèadi, dok æe se  napadaè Borussije sutra prikljuèiti teamu, ali loptu ipak neæe udarati glavom.

Nakon servisno-bolnièkih obavijesti Biliæ se okrenuo Makedoniji.

"Ne bih se složio s vama da su izjave koje stižu iz Makedonije ratoborne. Njihovi mediji funkcioniraju kao i naši; kad Makedonci kažu da æe dati sve od sebe na terenu, obavezno ide naslov - prebit æemo Hrvate. Pa to je sasvim normalna stvar. Nama neæe niti pomoæi niti odmoæi." - kaže Biliæ.

"Njihovi su igraèi ponajprije sportaši i nema nikakve sumnje da æe biti nekih namještanja. Svi osim maksimalnog zalaganja za svoju zemlju bila bi èista glupost. Uvijek se u ovakvim sluèajevima vraæam na Tallin. Tada nitko osim nas nije vjerovao da æe Estonci pokazati onakav angažman." - dodaje izbornik koji ipak više razmišlja o svom, nego o tuðem dvorištu.

"Trese nas euforija neporaženosti i naš niz želimo nastaviti i u Skoplju. Protiv nas su svi posebno nabrijani, naš niz je svima dovoljan motiv. Ma to vam je kao da ste u ligi sa Unitedom, protiv kojeg sve ekipe grizu. Nama je najbitnije da smo spremni i motivirani. Posebno me veseli, što uvijek napominjem, da je naš pristup isti i protiv Slovaèke i kada igramo jedni protiv drugih na treningu."

"Pozivam navijaèe da budu jedinstveni"

Navijaèi su uvijek prièa za sebe. U forumima se veæ godinu dana prièa o velikoj makljaži i Skoplju èiji bi protagonisti trebali biti pripadnici hrvatskih navijaèkih skupina. No, izbornik je siguran da æe na tribinama BBB, Torcida, Armada i ostali momci biti - jedinstveni.

"Ovim putem još jednom apeliram na to, iako sam uvjeren da æe sve proæi u najboljem redu. I do mene su došle prièe o moguæim meðusobnim napadima meðu hrvatskim navijaèkim skupinama, ali nadam se da su to ipak samo glasine. Ne sumnjam da æe naši navijaèi doæi u Skoplje i biti naš veliki adut, njihova nam je podrška nužna u atmosferi koja æe nas tamo doèekati." - istièe Biliæ te se nadovezuje:

"Svjestan sam da je bilo problema s ulaznicama za Wembley, mi  smo napravili koliko smo mogli. Ali i èlanovi reprezentacije bili su limitirani po tim pitanju. Jedan dio otišao je rodbini i prijateljima, ali ostatak smo dali navijaèima koje osobno ne poznajemo. Tko bi bio sretniji od nas da u Skoplju ili Wembleyu može biti 90 posto naših navijaèa?"

Ruski Hell Aviv

Zakljuèio je Biliæ prièu o navijaèima, ali je ostao do grla zakopèan po pitanju udarne postave za "veliku" subotu. I dalje je udarna èuvena ali i istinita prièa o 23-24 igraèa koji su poput prvotimaca, i 14 onih koji to zaista jesu.

U subotu æe vruæe osim u Skoplju biti u Tel Avivu. Izbornik se ne zamara dojavama o iskrcavanju milijuna na tekuæe raèune Izraelaca ili sliènim teorijama zavjere. Iako sa 26 bodova još uvijek nije siguran, u dovoljno je dobroj situaciji da ne mora strepiti što i kako drugi rade.

"Nismo kao u Sloveniji 1997., kada se na radiju slušalo prijenos utakmice Grèke i Danske. Ne zanimaju me prièe, jer kod nas je to uvijek tako, svi se znaju, a u biti, nitko ne zna apsolutno ništa. Vjerujem da æe Rusima u Tel Avivu biti jako teško, ipak je to nacija koja je pokraj svojih susjeda opstala iskljuèivo zbog ponosa i zajedništva. Da, Rusi æe imati zaista težak zadatak..."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara