Bilić: Nema tog posla za kojeg bih mijenjao trenutačni!

VIDNO umorni i iscrpljeni, ali svejedno iznimno dobro raspoloženi stožer Hrvatske na čelu sa Slavenom Bilićem ušetao je na prvu zagrebačku press konferenciju nakon jučerašnjeg trijumfa na Wembleyju.

"Šimunić je bez razloga razapet"

Bilić se na početku zahvalio svim novinarima na iznimno korektnom praćenju reprezentacije, ali je i zamolio da ga se do ždrijeba malo "pusti" kako bi se mogao odmoriti i skupiti snage za dalje.

"O ovoj utakmici će se pričati još danima, ali ja uistinu nemam više što pametno reći. Zahvaljujem se novinarima na pozitivnom praćenju, ali svejedno moram stati u obranu Joea Šimunića koje su neki mediji razapeli. Naglašavam da je Joe bio jedan od naših najboljih igrača pošto je imao trostruki zadatak; čuvanja Richardsa, Wright-Philipsa, kasnije i Beckhama, a nije smio pustiti previše Croucha samog sa Šimićem u šesnaestercu. Sve to je odradio besprijekorno", oštro je objasnio Bilić.

Iako se suosjeća sa svojim kolegom McClarenom koji je jutros dobio otkaz, Bilić smatra da je tako nešto i bilo za očekivati,  nakon što je na svom stadionu izgubio Euro kada je napokon imao sve u svojim rukama.

"Žao mi ga je, ali to je bilo i očekivano. Možemo pričati mi što hoćemo, ali to je za Englesku veliki neuspjeh. Žao mi je pošto čovjek uistinu nije imao sreće ili kako oni kažu bio je totalno unlucky. Konstantno je morao improvizirati i nije bilo utakmice gdje mu nije falilo 3, 4, 5 ili 6 igrača. To je problem unatoč širokoj bazi igrača koju Engleska ima. Nije isto dal' vam igraju Terry i Ferdinand ili Lescott i Campbell."

Upitan da usporedi englesku i hrvatsku širinu klupe i baze Bilić je odgovorio da je tako nešto nemoguće.

"Pa to je neosporno da oni imaju i širu bazu i širi izbor i takve usporedbe je nemoguće napraviti. Pa kod njih postoji 5 profesionalnih liga, ali to ne znači da mi nemamo široku bazu."

"Nema posla za koji bi mijenjao trenutačni"

Englezi su već jutros osim standardnih kandidata poput Portugalca Josea Mourinha, kao mogućeg nasljednika McClarena, spomenuli i Bilićevo prezime. Na sam spomen te činjenice izborniku je pobjegao osmjeh.

"Naravno da mi tako nešto godi. To je velika čast i za mene, ali i za cijeli stožer i za savez pošto je netko prepoznao i cijeni ono što radimo. Iako to samo može biti neka novinarska floskula i takve glasine ne moraju biti istinite. Ali nema tog posla koji bi ja mijenjao za ovaj koji trenutačno radim."

"Zagasili smo svjetlo Englezima na Wembleyju"

Tada je Bilić prepustio riječ pomoćniku Aljoši Asanoviću koji se se prije sve zahvalio svim igračima i naglasio da je najbitnija činjenica što je ekipa u svakom dijelu utakmice i u svakom trenutku znala što radi.

"Odigrali smo strašno i ako treba biti slikovit, zagasili smo svjetlo Engleskoj na Wembleyju. 80 000 njihovih navijača je došlo podržati i svi su bili iznimno razočarani. Iako se puno govorilo o njihovoj aroganciji i bahatosti, na kraju su nas ipak ispratili sportski i sa pljeskom i za to im treba skinuti kapu", objasnio je Asanović.

Jedan od ključeva pobjede bile su i odlične reakcije naših obrambenih igrača na povratne lopte koje je visoki Crouch pokušavao spustit za Lamparda i Gerrarda. Naši bekovi su potpuno uništili McClarenovu taktiku.

"Mi smo tu taktiku razradili jako dobro prije utakmice. I kada je odlični Crouch došao do lopti, naši braniči su uspješno sprječavali da te lopte dođu do Lamparda i Gerrarda. I Šimić i Šimunić i Robert Kovač i Ćorluka su odlično obavili ovaj zadatak i potpuno razbili njihove planove."

M.P.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara