Bilić se postavio uz bok Markovića i Srebrića u Aleji nesmjenjivih

Tekst: Zvonko Alač
Foto: Ronald Goršić (Cropix)

IZBORNIK je preko svojih riječi da nema šanse da će ostati izbornik nakon ovog ciklusa, prešao elegantnije nego Lennon preko Pokrivača.

> Bilić je ostao dosljedan, ali što ćemo s Markovićem?

> Bilić Boysi idu dalje: Prvi izbornik koji je ostao nakon neuspjeha reprezentacije

> Ivić i Ivanković zadovoljni: Bilić je najbolje rješenje, stranac bi bio katastrofa za naš nogomet

> Štimac: Znao sam da će Bilić ostati, ali dva puta onako izgubiti od Engleza...

> Tko kaže da je neodlazak na SP debakl? Bilić Boysi napredovali na Fifinoj ljestvici!

Najveći hrvatski majstor PR-a na današnjem je obraćanju naciji je još jednom pokazao kako mu nema premca kada je u pitanju borba za vlastitu poziciju pod krinkom općeg dobra; prošle godine, dok ga je još rezultatski išla karta, a uz reprezentaciju ga vezao valjani ugovor, pregovarao je usred Zagreba s HSV-om i Schalkeom, da bi nakon potopa s Englezima počeo pripremati teren za ostanak riječima kako mu je rad u reprezentaciji jedini i nemjerljivi gušt.

Savezu je prije Eura javno dijelio packe kako traži svjetske rezultate uz andorske standarde jer mu igrači kasno dolaze na pripreme zbog obaveze snimanja reklama za sponzore (a sam je snimio više spotova od Renea Bitorajca), da bi sada objavio kako mu je jedan od ključnih razloga ostanku bio što ga žele omiljeni Vlatko Marković i ultrakompetentni Izvršni odbor HNS-a.

Patetično pozivanje na podršku naroda

Možda "najzanimljivija" Bilićeva preobrazba je što je uopće razmotrio ostanak na izborničkoj poziciji nakon što je ovog proljeća i krajem ljeta javno i jasno poručio kako odlazi iz reprezentacije zbog toga "što bi sve nakon šest godina na klupi Hrvatske bilo previše".

Posebno je u sjećanju ostalo slikovito obrazloženje zasićenja izborničkom ulogom poslije dvije godine u mladoj i četiri godine u A selekciji: "Rađe bi bio kuhar u Stelonu (restoranu Gorana Vučevića u Splitu op.a.) nego opet izbornik".

Kada je Bilić vidio da je vrag (Capello) odnio šalu (SP) počeo je riječima o predugom ostanku sve češće pridodavati one o časti i guštu vođenja reprezentacije.

Objavljujući popis kandidata za Kazahstan, poručio je kako će ostati "ako ga narod bude htio". Stvarno hrabro, valja je mislio da usporedno s predsjedničkim izborima treba održati referendum o njegovom ostanku?

Tko bi htio trenera koji je s devetom reprezentacijom svijeta treći u kvalifikacijskoj skupini i kojem igrače pijane unose u hotel?

Sve do ljeta prošle godine Bilić je bio apsolutni hit među klubovima iz vrha njemačkog i više srednje klase engleskog nogometa, jer iza njega su bile briljantne reference: velika karijera nogometaša intelektualca i poliglota, dobila je krasnu nadogradnju impresivnom kvalifikacijskom kampanjom za Euro.

Međutim kvalifikacije za SP su pokazale da Bilić nije trenerska klasa za koju ga obožavatelji smatraju, a kao što mu prestižu nije pomoglo devet komada u dvije utakmice od Capella, tako je svijetom odjeknuo i noćni provod igrača s njegovim blagoslovom. Istina, to "svi rade", ali ne dva dana prije odlučujuće utakmice za odlazak na SP. Tako da je već godinu dana davljenik Portsmouth jedini klub uz kojeg se povezuje Bilića.

Ostao Slaven do kraja: Ni trunke samokritike

Bilić je i danas naširoko pričao o tome kako su njegovi izabranici "Kazahstanu stvorili više prilika nego Engleska, Ukrajina i Bjelorusija zajedno" a po tko zna koji put je ponovio da je jedini krivac što ne idemo u dodatne kvalifikacije "nedostatak sreće". O vlastitim pogreškama, propustima i činjenici da s igračima koji su odreda nositelji igre u europski bitnim klubovima nije uspio biti niti drugi u skupini - ni riječi.

Kako su samo bili u krivu svi oni koji su ga smatrali vjesnikom promjena i nekim tko će svježim, nekonvencionalnim pristupom propuhati učmalu atmosferu u Rusanovoj. Bilić se nažalost pokazao egzotičnim privjeskom vijeća staraca kojeg ni opći potop ne bi pomaknuo iz Kuće nogometa, a njegovu savršenu uklopljenost u mediokritetske kriterije koji kod nas vladaju najbolje opisuje argument kojim se pravda njegov ostanak nakon neuspjeha. "On je najbolji kojeg imamo" zamijenilo je "A tko bi došao nakon njega?"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara