Bivši finski trkač Vainio priznao uzimanje dopinga

BIVŠI finski dugoprugaš Martti Vainio, osvajač brončane medalje na 5.000 metara na prvom svjetskom atletskom prvenstvu 1983. u Helsinkiju, te četvrti s utrke na 10.000 metara na tom istom natjecanju, u svojoj je autobiografiji nazvanoj "Čavli i plesne cipele" priznao uzimanje muškog hormona testosterona uoči svojih nastupa.

"Tjedan dana prije početka prvenstva primio sam prvu injekciju testosterona u životu. Ukupno sam ih primio četiri", priznao je Vainio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također, Vainio je dao do znanja kako on nije bio jedini finski dugoprugaš koji se koristio nedozvoljenim sredstvima.

"Sjećam se sastanka za nas dugoprugaše u institutu u Vierumakiju. Zaključak je bio kako je potrebno poduzeti sve kako bi finska atletika bila među najboljima na svijetu, te se trebalo pobrinuti da ništa ne izađe u javnost".

Vainio je na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine bio drugi u utrci na 10.000 metara, ali je na dopinškoj kontroli bio pozitivan na anaboličke steroide, te je kažnjen sa godinom i pol zabrane nastupa. Također, Vainio u svojoj autobiografiji priznaje da je ranije te 1984. godine bio pozitivan nakon maratona u Rotterdamu, ali su djelatnici Finskog atletskog saveza uspjeli zataškati taj slučaj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara