Bolt i Powell zajedno do zlatnog rekorda!

Bolt i Powell zajedno do zlatnog rekorda!

TRI UTRKE, tri zlata i tri svjetska rekorda. S takvim će uspomenama Usain Bolt napustiti pekinške Olimpijske igre. Dva je puta najbolji bio sam, u trećem pokušaju pomogli su mu sunarodnjaci na 4x100 metara.

"Sjajno. Nemoguće je opisati osjećaja nakon najboljih Igara ikada", - kazao je Bolt kompletiravši svoju zbirku zlata.

Boltov sunarodnjak Asafa Powell trebao je biti jedan od onih koji će mu pokazati zube na “stotki”, no tada je podbacio. Isto mu se nije dogodilo u štafeti i Powell je pretrčavši ciljnom ravninom zaokružio jamajčanski uspjeh.

"Dao sam sve od sebe kako bih pomogao Usainu da dođe do trećeg zlata", skroman je bio Powell, čiji je doprinosu u istrčanih 37.10 sekundi itekako primjetan.

Pao američki rekord

U jamajčanskoj štafeti 4x100 metara Boltu su pomagali su Carter, Frater i Powell.

Za razliku od američke štafete u polufinalu, kao i od svojih sunarodnjakinja u finalu, Jamajčani su štafetnu utrku 4x100 metara odradili bez većih grešaka. To im je bilo dovoljno za zlato i - svjetski rekord. Trčali su su 37.10, te za trideset stotinki nadmašili dva puta trčan dosadašnji svjetski rekord Amerikanaca (37.40): na SP-u Stuttgartu 1993. i na Olimpijskim igrama u Barceloni godinu dana ranije.

Bolt je trčao u trećoj izmjeni, a Asafa Powell imao je čast postići novo najbolje vrijeme svih vremena u posljednjoj. Počeo je Nesta Carter, a drugi trčao Michael Frater.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebro su, predvođeni srebrnim na 100 metara – Richardom Thompsonom, uzeli predstavnici Trinidada i Tobaga, dok je bronca pripala Japancima.

Usain Bolt tako napušta Peking s maksimalna tri zlata i maksimalna tri svjetska rekorda. Da Jamajčanke nisu pogriješile pri izmjeni palice, velika je vjerojatnost da bi ova karipska država odnijela svih šest sprinterskih zlata s atletskih natjecanja u Pekingu. Ovako su ostali na pet.

Olimpijske igre, atletika, muški, 4x100m:

1. Jamajka (Carter, Frater, Bolt, Powell) 37.10, svjetski rekord

2. Trinidad i Tobago (Bledman, Burns, Callender, Thompson) 38.06

3. Japan (Tsukahara, Suetsugu, Takahira, Asahara) 38.15... 

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara