Carl Lewis optužen za doping

Carl Lewis optužen za doping
NAJUSPJEŠNIJI atletičar svih vremena, deveterostruki olimpijski pobjednik i osmerostruki svjetski prvak, Amerikanac Carl Lewis nalazi se u središtu dopinške afere koja je izbila u SAD-u, te bi mogla izrasti u najveći skandal u povijesti sporta.

Prema podacima glavnog kontrolora za doping Olimpijskog odbora SAD-a (USOC) u razdoblju od 1991. do 2000. godine, Wada Exuma Lewisovo ime nalazi se na popisu 100 sportaša koji su bili pozitivni na dopinškoj kontroli, no svejedno i dalje smjeli nesmetano nastupati.

Skandal je izbio u javnost nakon što je Exum dokumentaciju od čak 30.000 stranica predao magazinu Sports Illustrated. Inače, sva ta dokumentacija bila je korištena i u sudskom procesu kojega je Exum pokrenuo protiv USOC-a, a njegove optužbe sud je prošloga tjedna odbacio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lewis je, navodno, koristio nedozvoljena sredstva uoči američkih kvalifikacija za Olimpijske igre 1988. godine. Nakon što je otkriven, automatski je bio suspendiran, ali mu je kasnije suspenzija ukinuta jer je doping uzeo "nenamjerno". Svi ti preparati su, naime, bili u sastavu lijekova protiv prehlade.

Osumnjičeni sportaši su u razdoblju između 1988. i 2000. godine osvojili 19 olimpijskih medalja.

U istragu će se uključiti i Međunarodna antidopinška agencija (WADA). Predsjednik WADA-e Richard Pound je kazao kako dokumenti jasno pokazuju da je američki dopinški sustav imao dosta slabosti, te da su Amerikanci veliki broj slučajeva sakrili. Usto, Pound je izrazio nadu kako će Exumovu dokumentaciju dobiti i WADA.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara