Četiri godine nakon bankrota, čuveni Parmalat ipak povlači Parmu za sobom?

NAKON što su ušli u Serie A u sezoni 1990./1991. na krilima legendarnog Maurizija Ganza, momčad sa Sergio Tardinija odigrala je punih 17 sezona u prvom nogometnom razredu Apeninskog poluotoka.

U tih 17 godina dva puta osvojili su Kup Uefa (1995. i 1999.), a po jednom Kup kupova i Superkup(1993.). Na domaćoj sceni tri puta osvojili su Kup Italije(1992., 1999. 2002.), a jednom Superkup (1999.), dok su u Serie A najuspješniji bili 1997. godine kada su završili drugi iza Juventusa.

Parma je kroz to vrijeme bila jedan od najboljih proizvođača mladih talenta na cijelom svijetu. Lista igrača koji su odgojeni u ovom talijanskom gradu iznimna je. Hernan Crespo, Gianluigi Buffon, Lilian Thuram, Juan Veron, Marcio Amoroso, Adrian Mutu i Adriano samo su neki od igrača koji su svoju slavu stekli upravo u Parmi.

Kada se promotri informacija, da je na popisu 50 najvećih transfera u povijesti nogometa, ime Parme napisano rekordnih šest puta ( naravno kao prodavača, ne kupca), postavlja se pitanje kako je bankrot Parmalata 2003. godine toliko utjecao na financijsku moć ovog kluba, od čega se ovaj nikada nije uspio oporaviti.

Nekoliko su se godina krpali, izvačili u posljednjim kolima, ali izgleda da to više nije moguće. Danak dugogodišnjem katastrofalnom rukovodstvu biti će vjerojatno plaćen u subotu, gotovo četiri godine kasnije.

Lista:

Hernan Crespo Parma - Lazio 34 milijuna funti

Gianluigi Buffon Parma - Juventus 23 milijuna

Lilian Thuram Parma - Juventus 22 milijuna

Juan Veron Parma - Lazio 19 milijuna

Marcio Amoroso Parma-Borussia D. 16 milijuna

Adrian Mutu Parma - Chelsea 15 milijuna

Sergio Conceicao + Mathias Almeyda Parma - Lazio 12 milijuna funti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno, za samo ovih sedam igrača, Parma je dobila 140 milijuna funti, a igrača kao što su to Adriano, Gilardino i Cannavaro prodala je još na desetke.

Otprilike, u pet godina, Parma je prodajom igrača zaradila gotovo 200 milijuna funti, a već je nekoliko godina u bankrotu. Izgleda da ni takva količina novca nije dovoljna da sanira propadanje matične Parmalat kompanije.

Protiv Intera igra samo pobjeda

Sada, kolo prije kraja sezone, Parma je u vrlo teškoj situaciji. Naime, na Tardini dolazi Inter, koji, iako u ne odveć sjajnom formi, na papiru djeluje zastrašujuće.

Interu igra samo pobjeda, jer bi u svakom drugom slučaju, nakon gotovo čitave sezone provedene na prvom mjestu, naslov prvaka Italije prepustio Romi, naravno u slučaju njene pobjede nad Catanijom.

S druge strane, Parmi igra samo pobjeda, jer bi tada u slučaju spomenute Romine pobjede na vrućem gostovanju podno Etne, ostala u Serie A. Svaki drugi rezultat osim pobjede nad momčadi Roberta Mancinija značio bi da Parma nakon 17 godina ispada u drugu ligu.

Invazija Parme i Sicilije

Nakon zabrane navijačima Rome da putuju u Cataniju, ni Interovi neće moći na gostovanje u Parmu. Odluku je donio gradonačelnik Parme, Pietro Vignali, na preporuku komisije za javni red.

Gradonačelnik Vignali objasnio je da su, bez obzira na to što među navijačima Parme i Intera nema napetosti, niti je ostalo repova iz prošlosti, radi sigurnosti slijedili primjer iz Catanije. Očito je da se žele izjednačiti uvjeti u Parmi i Cataniji, bez gostujućih navijača.

No izgleda da to nije pokolebalo navijače Intera na invaziju, a danas su je i najavili. Organiziraju se preko Interneta i SMS poruka, a tvrde da žele dočekati i pozdraviti ekipu na dolasku ispred stadiona i poslije utakmice proslaviti - scudetto. Pripremaju miroljubivu invaziju na Parmu, od koje se policiji diže kosa na glavi!

Slično će biti vjerojatno i na Siciliji, čiji su domaći navijači već odavno okarakterizirani kao problematični. Tamo su već najavili da će u slučaju ispadanja u drugu ligu i nešto drugo padati. U svakom slučaju biti će ovo vrlo uzbudljivo posljednje kolo.

Vedran Buble
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara