Ćirina "mladost" u krizi srednjih godina

IAKO bi malo koji trener, a naročito trener koji se hvali velikim iskustvom i znanjem, ostao na klupi svog kluba nakon osam primljenih pogodaka u dvije utakmice, Hajdukova trenera Miroslava Ćiru Blaževića ni najveća sramota u povijesti Hajduka nije uspjela "izbaciti iz sedla".

"Još sinoć sam odlučio da ću ostati, predomislio sam se  nakon intervencije predsjednika Grgića i sportskog direktora Štimca. Smatrao sam da bi bilo moralno da odstupim jer ovakav poraz se nije još dogodio Hajduku, ali su me uvjerili da bi bilo amoralno da odem." - u svom je prepoznatljivom stilu kazao Ćiro samo dan nakon što je mađarski prvak Debrecen posramio njegove igrače na Poljudu.

Brojnim skepticima, u koje slobodno možete ubrojiti i nižepotpisanog, Ćiro je poručio da će Hajduk biti prvak. Ipak, prvenstva se osvajaju tako da pobjedama u što više utakmica osvojite više bodova od najljućih konkurenata, a ne ispraznim frazama.

Kao što poznavatelji lika i djela "trenera svih trenera" dobro znaju, Ćiro rijetko kad priznaje vlastitu pogrešku. Tako je i na press konferenciji održanoj dan nakon nezapamćene bruke Hajduka Ćiro novinarima otvoreno kazao kako sam sebi "nema što osobito prigovoriti".

Sve i da nekako progutamo tu izjavu, Ćiro je odmah potom "ispalio" cijeli niz "bisera" kojima je pokušao opravdati sramotnu igru Hajduka protiv Debrecena.

Tako je pričao o "igračima koji su suviše mladi da bi šok primanja gola u prvoj minuti prošao bez posljedica", te o "ekipi koja je platila danak mladosti i neiskustvu". Još je samo falilo "glave skupa i idemo dalje" da repertoar uobičajenih floskula bude upotpunjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prvi, ali i ne samo taj gol od pet komada koliko je Hajduk primio u srijedu, kriva je obrana i vratar Hajduka. Kale, Žilić, Đolonga i Granić možda su Ćiri, kao i razočaranim navijačima Hajduka na Poljudu izgledali mlado i neiskusno, ali brojke ipak govore nešto drugo.

Naime, prosjek godina Hajdukove obrane (Kale, Žilić, Granić i Đolonga) iznosi ravno 30, tako da ih nijedan trener niti u snu ne može nazvati mladima i neiskusnima. Ispred te četvorice igrača stajao je još jedan 30-godišnjak, Bulend Biščević, te 24-godišnjaci Damjanović i Blatnjak.

Jedina "mladost" koja je te nesretne večeri igrala na Poljudu nalazila se u napadu, kao i dijelu veze orijentiranom prema protivničkom golu.

Navijačima Hajduka, ali i ostalih hrvatskih klubova kojima nije bilo ugodno gledati kako se Debrecen doslovno poigrava s Hajdukovom "mladošću", preostaje samo da se vrate praćenju nevjerojatno napete i kvalitete prepune Prve HNL, u kojima će "majstori" poput Ćire i dalje prosipati svoje bisere te bahato najavljivati "pohod na Europu".

Barem do sljedeće godine i nekog novog Shelbournea ili Debrecena.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara