Cro Cop sudačkom odlukom izgubio naslov prvaka

U PREPUNOJ Saitma Areni, pred 40 tisuća gledatelja sve je bilo spremno za najočekivaniju borbu u povijesti ultimate fighta. Konačno su se u ringu susrela dva giganta, Mirko Filipović i Fedor Emalianenko. Borba za naslov svjetskog prvaka u najbrutalnijem i najokrutnijem borilačkom sportu već je proglašena "mečom stoljeća", no Mirko Filipović nije ga uspio zavšiti pobjedom. 

Prilikom uključenja u prijenos iz Saitma Arene, samo nas je jedna borba dijelila od ulaska Mirka Filipovića i Fedora Emalianenka u ring, a nakon njihove borbe održlo se i finale PRIDE-ovog Grand Prixa u poluteškoj kategoriji.

Meč između Cro Copa i Fedora Emalianenka prema subjektivnim, ali i objektivnim procjenama proglašen je najvećim u povijesti ovog sporta.

Mirko Filipović krenuo je u žestoku borbu za naslov svjetskog prvaka u ultimate fightu, te je pozdravljajući publiku odlučno ušao u ring praćen zvucima već dobro poznate pjesme "Wild Boys".

U ring je u tom trenutku ušao i aktualni svjetski prvak u ultimate fightu, Fedor Emalinaneko.

Nakon što su puštene himne aktera, konačno je započeo dugo iščekivani događaj, spominjan kao najatraktiviniji u povijesti ovog sporta.

Mirko je izgledao potpuno psihički spreman, a dodatno su mu pomagali i brojni hrvatski navijači koji su s nestrpljenjem čekali rasplet ovog povijesnog spektakla.

Nakon kratke ceremonije, organizatori su na parter donijeli pojas za koji su se borila dvojica velikana.

Napetost je bila na vrhuncu, a Mirko i Fedor opasno su se odmjeravali iz suprotnih kutova.

Mirko je bio potpuno fokusiran na borbu, odlično je pratio suparnika, te izbjegavao klinč. Iako se držao dosta dobro, u svakom se slučaju trebao malo više kretati. Cijelo je vrijeme bio previše otvoren za udarce u tijelo. Fedor je konstantno vršio pritisak, te je bio pomalo dominantan i u stand-up borbi.

Činilo se kako se Mirko konačno opustio, a zadao je odličan udarac Fedoru u tijelo. Jednako je dobro izbjegavao Fedorove udarce i rušenje na tlo. Navlačio je Fedora na otvorenu borbu.

Mirko je krenuo serijom boksačkih udaraca, no nakon neuspjelog hihg-kicka pao je na pod. Fedor je počeo krvariti iz nosa, pa su ih suci rastavili.

Fedor je Mirka držao na tlu, no aktualni je prvak i dalje bio vidno raskrvavljen.

Naš se borac na parteru držao dosta opušteno, dok je ozljeda dosta poremetila ruskog majstora.

Borci su dosta dugo bili u neutralnom položaju na podu, a Fedor je sve češće tražio priliku da upotrijebi svoju ground-and-pound tehniku.

Uočili smo golem napredak Mirka na parteru, a kada je zatvorio gard, mogli smo nakratko biti zadovoljni njegovom pozicijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodila se dosta teška borba, a svaka je sekunda bila odlučujuća. Fedor se podigao i pokušao kratkim udarcima zaprijetit Mirku, ali naš ga je borac u tome konstantno ometao.

Iako je bio vidno iscrpljen, Mirko je meč odveo u drugu rundu, što je za njega bila golema prednost. Fedoru je palo samopouzdanje, a ozljeda je uznapredovala.

Druga runda krenula je iz stojeće pozicije.

Fedor je u rundu krenuo vrlo agresivno, niskim udarcima u tijelo. Mirko više nije imao vremena čekati.

Fedor je odlično čitao Mirkove pokušaje, i u razmjeni udaraca bio je čvršći od njega. Loš lijevi kroše koji je Mirko uputio Fedoru dodatno ga je izmorio. No, tada se Mirko našao na distanci s koje je bio u prilici da upotrijebi svoje čuveno oružje.

No, Fedor je i dalje bio vrlo uporan, te je okrenuo borbu u svoju korist rušeći Mirka na tlo.

Mirko nije držao defanzivni dio čvrsto kao i u prvoj rundi. Nakon samo par dobrih boksačkih udaraca, što je Mirku sugerirao i njegov tim, Fedor bi sasvim sigurno pao.

U trećoj, odlučujućoj rundi, Mirko je bio neoprezan u razmjeni udaraca, te je nakon primljenog krošea ponovo pao na pod.

Vrijeme je proletjelo, no Mirko se i dalje odlično branio. No, tada je postalo sasvim izvjesno da povijesni ogled neće završiti prekidom, odnosno nokautom. Fedor je kod sudaca cijelo vrijeme bio u velikoj prednosti.

Fedor je uspio izboriti poziciju polu-garda, no sudac je pozvao na break.

Zbog pasivnosti borba je vraćena u stand-up, no Fedor je ekstremnom snagom ponovo srušio Mirka na pod.

U zadnjoj minuti borbe, Mirko je pokušavao doći do pozicije za udarac, no Fedor je bio nedostižan i mnogo odmorniji od njega.

Borba za naslov svjetskog prvaka završila je nakon dugih 20 minuta, a Fedor je u svim segmentima uspio nadljudskom snagom i izdržljivošću nadjačati našeg pulena.

Praćen ovacijama 40 tisuća gledatelja, Emalianenko je primio pojas svjetskog prvaka u ultimate fightu, a na licu našeg Mirka Filipovića ostavio je golem trag razočaranja i bijesa.

Ipak, nadamo se da će se Mirko nakon ovog poraza vratiti u brutalan sport, za kojeg tvrdi da je njegov život.

Kao utjeha ostaje nam činjenica da je Mirko jedini borac koji je, uz Minotaura, uspio do kraja izdržati borbu protiv velikog svjetskog prvaka u ultimate fightu.

 

Foto: Nova TV

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara