Cruyff opet u Ajaxu: Vratio se kući kako bi pokrenuo amsterdamsku Masiju

Foto: AFP

JOHAN CRYUFF, legenda nizozemskog i svjetskog nogometa, vraća se u svoj matični klub Ajax u svojstvu klupskog savjetnika za tehnička pitanja.

Cruyff se, tako, vraća u klub koji ga je otkrio kao tinejdžera, dok je udarao loptu po amsterdamskim ulicama u blizini Ajaxovog bivšeg stadiona. Cruyff (63 godine) je igrao za Ajaxovu prvu momčad od 1964. do 1973. godine, te od 1981. do 1983. godine. Trener ''kopljanika'' bio je od 1985. do 1988. godine.

Cruyff je legenda Ajaxa i Barcelone. Za katalonski klub igrao je od 1973. do 1978. godine, a vodio ga od 1988. do 1996. godine. Od 2009. godine vodi reprezentaciju Katalonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cruyff bi težište u svojoj novoj dužnosti trebao staviti na Ajaxovu glasovitu nogometnu akademiju za mlade igrače koju klub želi dignuti na višu razinu.

Podsjećamo, upravo po uzoru na Ajaxovu omladinsku školu, Cryuff je 1979. u Barceloni pokrenuo glasovitu La Masiu, inkubator u kojem se razvijaju i stasaju mladi igrači i iz kojeg Barcelona crpi buduće zvijezde, kako bi klub zadržao katalonski štih.

Najveće priznanje je projekt kojeg je pokrenuo Cryuff doživio prošle godine, kada su sva tri finalist izbora za Zlatnu loptu (Iniesta, Messi, Xavi) potekli iz Barcine škole. Najpoznatiji strani maturant iz Masije je naravno Lionel Messi.

Iako ustrojena po uzoru na glasovitu Ajaxovu školu, Massija je prilično nadmašila prethodnicu, ali moramo naglasiti kako je do toga došlo posljednjih 15-ak godina, kada je Bosmanovo pravilo prilično narušilo princip poslovanja Ajaxove škole. Jer za razliku od Barcelone, osnovni cilj Ajaxa je (osim proizvodnje) prodaja igrača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara