Čuvajte se Dinamovci: Cvitanich najprecizniji, Suarez najraspucaniji u Eredivisie

Čuvajte se Dinamovci: Cvitanich najprecizniji, Suarez najraspucaniji u Eredivisie

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

KADA 22. listopada Dinamova momčad istrči na Amsterdam Arenu na megdan Ajaxu u 3. kolu skupine A Europa lige, nasuprot njenim htijenjima stajat će briljantan napadački par Suarez-Cvitanich.

Teško je reći koji je napadač nizozemske momčadi opasniji, no statistika će otkriti da se mnogo toga više bazira na 22-godišnjem urugvajskom napadaču čiji udarci svako malo prijete, a da Argentinac hrvatskih korijena manji broj pokušaja za gol koristi u korist štete svojih suparnika.

Preciznije, Ajax je odigrao sedam utakmica u nizozemskom nogometnom prvenstvu. Luis Suarez nastupio je u svakoj od njih, a iskoristio ih za već deset golova (vodeći strijelac Eredivisije), čemu je pridodao i impresivnih šest asistencija. Ono što zadivljuje poput njegova učinka je i činjenica da je Suarez za svojih deset pogodaka uputio čak 59 udaraca prema suparničkim vratima. To znači da prosječno u 8.4 navrata po utakmici zaprijeti golmanu Ajaxu suprotstavljene momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogleda li se njegov učinak iz prošle sezone jasno je da Suarez troši mnogo lopti, no jednako tako je vidljivo i da je strašno opasan. Suarez je u prošlosezonskom izdanju Eredivisije postigao 22 gola u 31 utakmici i to nakon što je uputio 170 udaraca, što čini prosjek od 12.9 posto preciznosti.

Mnogo je impresivniji u toj statističkoj koloni Dario Cvitanich. Za lanjskih devet pogodaka trebala su mu 34 udarca (26.4 posto preciznosti), što ga svrstava na sam vrh realizatora prilika u nizozemskom nogometnom prvenstvu.

I ove sezone je potencijalni hrvatski reprezentativac jednako zadivljujuć. Uputio je Cvitanich šest udaraca prema suparničkim vratima, od čega je pet bilo u okvir suparničkog gola, a četiri od njih donijela su radost Ajaxovim navijačima. Čini ga to najučinkovitijim golgeterom Eredivisije i svakako ponajvećom prijetnjom po gol Dinamove momčadi 22. listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara