Dalić za Index: Strahujem od austrijskog juriša, stoga obrana mora biti puno čvršća nego do sada

TRENER Rijeke Zlatko Dalić smatra da će Austrijanci pokušati odmah zabiti pogodak, ali vjeruje da će tijekom susreta naša kvaliteta prevagnuti na terenu.

Vaš osvrt na posljednju pripremnu utakmicu s Mađarima u Budimpešti?

"To nije bilo kako smo očekivali, dakle vrhunski nogomet, ali ima još vremena za ispravljanje nekih stvari. Prema naprijed smo bili bezopasni, nismo napravili nikakvu situaciju koja bi bila opasna po gol Mađara. Vidi se da Eduardo ipak puno nedostaje, što znači da će vezni igrači morati više igrati prema naprijed. Mislim da nema razloga za brigu, izbornik Bilić ima još par dana vremena da to sve pripremi."

Tko bi mogao nadomjestiti Eduarda i zabiti ključne golove na Euru?

"Očekujem da će vezna linija zabijati golove. Mislim da imamo tu prednost u odnosu na druge ekipe. Niko Kranjčar i Luka Modrić mogu otvoriti puno prostora i oni će prema naprijed morati napraviti više. Protiv Mađara smo zabili jedan gol iz prekida, ne treba očekivati neke visoke rezultate na Euru, malo golova će biti dovoljno za pobjedu."

Prvi protivnik je domaćin Austrija?

"Oni su domaćini Europskog prvenstva, puni su samopouzdanja te nam neće biti nimalo ugodno. Očekujem da će utakmice protiv Austrije i Poljske za nas biti presudne. Austrija je start prvenstva, dok s Poljskom igramo zadnju utakmicu. Sjetimo se treće utakmice u Njemačkoj koja je odlučivala o prolasku.protiv Australaca. Slično bi moglo biti i ovdje. Ne mislim da smo protiv Njemačke autsajderi, možemo mi s njima jako dobro odigrati, ali ipak vjerujem da će ove dvije utakmice biti najvažnije za nas."

Austrijanci puno rotiraju te se ne zna s kojih će jedanaest istrčati u nedjelju. Zašto Hickersberger to radi?

"Očito da nije zadovoljan s nekim stvarima pa pokušava pronaći najbolju moguću momčad. Po mojem iskustvu to nije dobro. Previše rotacija ubija samopouzdanje kod igrača, nemaju ritma i sigurnosti. Mislim da je ipak najvažnije za rezultat da igra ekipa koja je odigrala puno zajedničkih utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvu Austriju očekujete u nedjelju. Hoće li jurnuti od prve minute?

"Pokazali su protiv Malte i Nizozemske da uvijek od početka kreću jako. Oni će od prve minute krenuti jako nošeni publikom i tražit će da što prije postignu pogodak. Moj je osobni stav da ćemo na početku morati malo pripaziti i biti dosta sigurniji i čvršći u obrani. Bitno je da ne primimo nekakav pogodak na početku. Zatim, na nama je da ih umirimo te će onda tijekom susreta doći do izražaja naša veća kvaliteta.

Kako najbolje iskoristiti našu snagu u sredini terena?

"Treba što više čuvati loptu, biti strpljiv u građenju napada i čekati priliku da se u napadu netko nađe u čistoj situaciji. Nikako ne treba preskakati igru te juriti i srljati. Moramo razviti našu pas igru jer kada je lopta kod nas Austrijanci nam ne mogu previše ugrožavati gol."

Što ako rezultat protiv Austrije bude nepovoljan?

"Neće biti smak svijeta. Još se igraju dvije utakmice, ne možemo s prvom utakmicom tako ionako sve riješiti."

Što će Hrvatska napraviti na Euru?

"Mislim da mi moramo biti zadovoljni ako prođemo prvi krug. Nakon toga ćemo vidjeti tko će nam biti protivnik i što se dalje da napraviti", zaključuje trener Rijeke Zlatko Dalić razmišljanja o prvoj utakmici s Austrijom i šansama hrvatske reprezentacije na Euru.

Marko Štefelić
Foto: Index/K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara