Dinamo može proći Spartu jer je manje loš

Dinamo može proći Spartu jer je manje loš

BBB razvaljuju Mamića metaforički, a Spartini navijači bus s igračima bocama i kamenjem, Ivankovića igrači sprdaju u svlačionici, a Lavičku gazda momčadi Repka dere novinarima. Spartanci su zbog svega navedenog angažirali psihologa, a Dinamo ih šije i po tom "manjem zlu": njih i "na psihološkom planu" usmjerava Profesor.

Dinamo i Sparta očajni pred utakmicu sezone

Večerašnjem domaćinu je sve krenulo nizbrdo nakon dobrog rezultata u prvoj, gostujućoj utakmici s Dinamom: izgubili su prvom mjesto na prvenstvenoj ljestvici - detronizirao ih je najveći suparnik Slavia, a u posljednje dvije utakmice (0:0 s Teplicama i 0:3 protiv Slovana) igrali su jako loše, što je i dovelo do spomenutog bijesa navijača koji su napali autobus s igračima, a kapetan momčadi, prekaljeni internacionalac Tomaž Repka, je javno prozvao trenera Lavičku zbog zastarjelih metoda treninga.

Dinamo se u posljednje dvije utakmice (Hajduk i Slaven po 0:2), uostalom kao i protiv Sparte, nije sastao s pogotkom, ali što je još poraznije, u te dvije utakmice nije stvorio izglednu priliku. Kako bi vratili izgubljenu kvalitetu i momčadski duh, Mamić je svoje trupe poveo na obronke Pohorja, gdje su se Dinamovci brčkali u bazenu i vježbali penale. Ono što Ivankovića nikako ne može zadovoljiti posljednjih utakmica je igra braniča, iako ih on stalno brani kako "obranu igra cijela momčad".

Slepička... i tko još?

Prva utakmica sa Spartom podsjećala je na onu maksimirsku s Ajaxom prošle godine: poluprazne tribine, bunkeraški protivnik mnogo blistavije prošlosti nego sadašnjosti s lošim trenerom na klupi, nemoćni i blokirani Dinamo, koji si ipak za razliku od tada, na kraju sam sebi ne zabije gol. Zamjenski "Drpić" koji je kiksao u rujnu '07, se nedavno izbavio iz carigradskog ropstva, a pošto je Sparta jedinu kakvu-takvu priliku imala sa 25 metara, Dinamu se s onim pravim prije dva tjedna nije mogao dogoditi praški Rommedahl, Pejić, Bartolović ili Vručina.

Miroslav Slepička i golman Matuš Kozačik se nakon prve utakmice u Zagrebu čine kao jedini vrijedni spomena, dok su svi ostali tada igrali ulogu Maginot linije.

Spomenimo i momčadi koje su sudjelovale u zloglasnoj utakmici od prije dva tjedna:

Sparta: Kozačik; Kudela, Vorišek, Repka, Had - Vacek, Kisel, Hušek, Matušovič - Slepička, Kulič

Dinamo: Butina; Mikić - Bišćan - Drpić - Ibanez - Vrdoljak, Chago - Sammir, Mandžukić, Morales -  Balaban

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje su Spartine kontre?

0:0 nipošto nije rezultat koji onom koga je izborio u gostima jamči komforan uzvrat, jer ako domaćin primi gol, sve pada u vodu i zbog pravila gola u gostima, tada je ustvari na dva gola minusa. Najbolji primjer za to je utakmica Hajduk - Deportivo, kada se stvorila klima kao da će Depor pasti sam od sebe, a bilo je nažalost upravo suprotno.

Želeći takav ishod za goste i večeras, moramo podsjetiti da je Hajduk tada u Splitu na krilima Torcide "glavom bez obzira" jurnuo i na početku stvorio lažni dojam nadmoći, ali za razliku od Super Depora, uzdrmana Sparta nema moć kojom bio nametnula igru i presing, a kamoli njihov trade mark - kontru, koja se uopće nije vidjela protiv Dinama ili Kerićevog Libereca.

Štoviše, dok smo u Zagrebu barem vidjeli drugu temeljnu odrednicu: čvrstoću i disciplinu, na gostovanju kod Slovana potpuno su se raspali. To sigurno nije promaklo Dinamovim snimateljima Vlaku i Mamić jr.-u.

Zašto Ivanković forsira igru kroz zakrčenu sredinu i zbog čega napadači stoje jedan iza drugog?

Dinamo pod Ivankovićem ne odstupa od sustava 4-2-3-1, ali pošto momčad nema klasičnih krilnih napadača (jer one koji to jesu: Mikić i Ibanez, bivaju prekomandirani na bokove), forsira se igra kroz sredinu, gdje su sve isti tipovi igrača: Morales, Badelj, Sammir, koji usporavaju igru, a ne razigravaju suigrače. Dodamo li tome da je večerašnji protivnik u prvoj utakmici naravno sredinu zakrčio brojnim igračima, postavlja se pitanje zašto Ivanković pored jedanaesteraca i slobodnjaka, više ne vježba i nabacivanja sa strane.

Dinamo treba ubrzati igru ili nas očekuje još jedna zijevalica

Bržim protokom lopte i forsiranjem kontri, za koje ne pamtimo kad smo ih posljednji put vidjeli u Dinamovoj igri, Modri imaju veliku i realnu priliku opet se dočepati Lige Uefa. Iako sve miriše na još jedno davljenje i mučenje, ne zaboravimo da smo prošle godine nakon upravo takvih očekivanja, u Amsterdamu dobili produžetke sa četiri gola i svlačenje Zdravka Mamića na Plesu skoro do gola.

Zvonko Alač
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara