Dramatičan rasplet kvalifikacija za EURO 2008

OSTALA su još samo dva kola, točnije 43 susreta u kojima će se odlučivati o posljednjih deset putnika na Europsko prvenstvo u Švicarskoj i Austriji sljedeće ljeto.

Do sada je tek šest momčadi osiguralo svoje mjesto, a to su uz domaćine, aktualni prvak Europe Grčka te Njemačka, Češka i Rumunjska.

Infarktna završnica očekuje se u nekolicini kvalifikacijskih skupina, a mega momčadi poput Italije, Francuske, Portugala i Engleske još "vise", što je najveći dokaz rijetko jake konkurencije među izabranim nogometnim vrstama europskih nacija.

Pripremili smo vam pregled mogućih raspleta po skupinama.

Skupina A - Srbi ovise o Belgiji

Poljska    24
Portugal   23
Srbija       20
Finska      20

Četiri gore navedene reprezentacije još uvijek u igri su za plasman na EURO i sve četiri domaćini su u subotu. Srbija dočekuje Kazahstan, Finska Azerbajdžan, Portugal Armeniju, a Poljska Belgiju. Za očekivati je sve pobjede domaćina, pa je u toj situaciji ključna
utakmica ona u Varšavi između Poljaka i Belgijanaca.

Ukoliko Poljska dobije i matematički je osigurala EURO, no ukoliko ne dobije u vrlo je teškoj poziciji, jer u posljednjem kolu ide u goste Srbiji, koja bi se sa tim dvama pobjedama kvalificirala. U najkomfornijoj poziciji je Portugal, koji je sa domaćim pobjedama protiv Armenije i Finske siguran, dok je najteže Fincima, koji moraju čekati kiks gore navedenih i zatim savladati Portugal u Lisabonu. U konačnici ipak prognoziramo prolaz Portugala kao prvoplasirane momčadi skupine Ai Poljske kao drugoplasirane.

Skupina B - Škoti manje vjeruju sebi nego Ukrajincima

Francuska  25
Škotska     23
Italija         23

Škotska, koja je dugo figurirala kao najveće iznenađenje prvenstva, sve je uprskala prije mjesec dana porazom u Gruziji i sada realno ovisi o pomoći Ukrajine, koja će snage u srijedu u Kijevu ukrstiti sa Francuskom. Doduše, Škoti i dalje imaju sve u svojim rukama, jer bi pobjedom ovu subotu protiv Italije u Glasgowu i matematički osigurali EURO.

Ukoliko slavi u gostima, Italija je sigurna, a Škoti će prvenstvo sljedeće ljeto gledati na televiziji. No, ukoliko utakmica u Glasgowu završi neriješenim rezultatom, sve će škotske oči biti uprte u susret u Kijevu, gdje će Francuzi ukoliko izgube ispasti, zbog lošijeg omjera u međusobnim susretima sa Škotskom.

Ako u kojem slučaju Talijani i izgube na Hampden Parku, onda ih na EURO može odvesti samo poraz "Tricolora" u Ukrajini, jer imaju lošiji skor u međusobnim duelima. Puno je opcija, no, ipak najvjerojatnija je ona po kojoj će dalje Talijani, kao prva momčad skupine B sa pobjedom protiv Farskih otoka i remijem u Glasgowu i Francuzi, koji će zasigurno najmanje do boda u Ukrajini, gdje motiva već odavno nema.

Skupina C - Turci u vrlo teškoj situaciji

Grčka      25
Norveška 22
Turska    20

Nakon što su aktualni prvaci Europe Grci već osigurali EURO gostujućom pobjedom protiv Turske prošli mjesec ostala je još samo jedna dvojba - Norvežani ili Turci. Objektivno, nekad treća reprezentacija na svijetu u vrlo teškoj je situaciji jer u subotu gostuju u Oslu, gdje Norvežani sa pobjedom rješavaju sve. I bod im je dovoljan u slučaju da četiri dana kasnije pobjede Maltu u gostima.

Tada bi eventualna domaća pobjeda Turske protiv reprezentacije BiH bila utješna nagrada navijačima. Ovdje prognoziramo prolaz Norveške, koja je u ovim kvalifikacijama izgledala vrlo uvjerljivo na domaćem terenu, izgubivši bodove tek protiv BiH u ožujku. Ako se prisjetimo, taj poraz Norvežani su dobro naplatili jer su slavili sa 2.0 u Sarajevu. Turci će na kraju zasigurno žaliti za bodovima prosutim u utakmici protiv Grčke u Istanbulu.

Skupina D

U ovoj skupini sve je riješeno jer i Nijemci i Česi imaju po 23 boda, ostavivši tako trećeplasiranu Irsku na tek 16 bodova.

Skupina E

O našoj skupini i svim eventualnim raspletima znaju već i ptice na grani, a kamoli ljubitelji nacionalne nogometne vrste. Ovdje ćemo samo notirati kako dalje idu, naravno Hrvatska, i Rusija. Engleska otpada iz samog jednog razloga; naime, malo je vjerojatno da će, kao nikada euforični Rusi, pokleknuti u Tel Avivu, gdje su tabor Drora Kashtana već odavno napustili visok moral i želja za poobjedom.  Više pročitajte ovdje

Skupina F: Dancima i Sj. Irskoj tek teoretske šanse

Švedska     23
Španjolska 22
Danska      17
Sj. Irska     17

Iako u ovoj skupini nitko ne može reći da je potpuno siguran, kao što sugerira poredak na ljestvici, Švedani i Španjolci samo su na korak od EURO-a. Švedskoj još treba samo bod da bi i teoretski bila u Austriji i Švicarskoj, a ukoliko ga ne ustvari u subotu u derbi utakmici protiv Španjolske, to vjerojatno neće propustiti na domaćem terenu protiv Latvije četiri dana kasnije.

I Španjolskoj je dovoljan bod da izbaci Dansku, ali ne i Sjevernu Irska, koja bi u tom slučaju trebala domaću pobjedu protiv Danske u subotu, da bi zatim četiri dana kasnije slavila i u Madridu. Kako takav rasplet zvuči gotovo nevjerojatan, upisat ćemo da dalje idu Španjolska i Švedska.

Skupina G - Bugari traže nemoguće

Rumunjska   26
Nizozemska 23
Bugarska     19

U posljednjoj kvalifikacijskoj skupini, iako ne na prvi pogled, sve je praktički riješeno. Svi bugarski ljubitelji nogometa zasigurno će proklinjati dan 17. listopada 2007. godine kada su remizirali u Tirani sa Albanijom 1:1 i pritom si uništili sve nade o plasmanu na Europsko prvenstvo.

Sada ima nade vise o niti, jer bi i u slučaju domaće pobjede protiv prvoplasirane Rumunjske, a zatim i gostujuće pobjede u Ljubljani u srijedu, ovisili o Luksemburgu, koji treba uzeti bodove u Amsterdamu. Čak i da mali Luksemburg uspije u tome, "oranje" se mogu vaditi pobjedom u Bjelorusiji. Čak i u slučaju da nekim čudom na kraju momčadi ostanu izravnate bodovno, dalje će Nizozemci, koji imaju bolji skor u međusobnim susretima.Pišemo Rumunjska i Nizozemska..

Dakle da rezimiramo. Prema našoj procjeni, 16 reprezentacija koje će se sljedeće ljeto boriti za naslov najbolje momčadi Starog kontinenta su: Austrija, Švicarska, Poljska, Portugal, Francuska. Italija, Grčka, Norveška, Njemačka, Češka, Hrvatska, Rusija, Švedska, Španjolska, Rumunjska i Nizozemska.

V.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara