Eduardov slučaj izazvao revoluciju u zdravstvenom sustavu Ugande

NEDAVNA ozljeda hrvatskog reprezentativca Eduarda još uvijek je jedna od top tema u svjetskom nogometu. Vjerovali ili ne, Eduardov je slučaj pokrenuo lavinu pitanja u zdravstvenom sustavu Ugande, čiji lideri raspravljaju kako bi se, u uvjetima kakve imaju, nosili s takvom ozljedom. Prijelom Eduardove lijeve fibule i pomaknuće zgloba postali su seminarski primjer. Liječnici u Ugandi, također, su ustvrdili da bi amputacija u Eduardovom slučaju bila neizbježna, da se odmah nije pristupilo teškoj operaciji u kojoj su sudjelovali neki od najboljih engleskih i svjetskih kirurga.

"Da se kojim slučajem Eduardo ozlijedio kod nas u Ugandi, bojim se da bi prošao puno gore, tj. da bi mu morali amputirati stopalo i dio lijeve noge", rekao je Dr. Kato Ssebbale jedan od liječnika kriket reprezentacije Ugande.

"Uganda ima puno školovanih doktora koji su sposobni obaviti najteže operacije i zahvate, ali naš problem s kojim se suočavamo je nedostatak medicinske opreme da bi se nosili s tako teškim ozljedama, koje se nažalost u današnjem sportu događaju. U Eduardovom slučaju, potrebna je bila brzo i što je najvažnije usko specijalizirana operacija. Dakle doktori koji su se specijalizirali za operacije zglobova, a mi taj nivo specijalizacije u Ugandi još nismo dosegli", objašnjava Dr. Ssebbale.

Doktor nogometnog kluba Uganda Cranesa, Ronald Kisolo kaže kako je istina da puno ugandskih klubova jako malo pažnje posvećuje brizi o zdravlju nogometaša, tj. sportskoj medicini.

Kisolo se već jedanput u karijeri susreo sa sličnom ozljedom koja je zadesila našeg Eduarda. Bilo je to 2004. kada je jedan igrač njegove momčadi doživio otvoreni prijelom zgloba, a u stručnom medicinskom timu momčadi nije bilo doktora, niti fizioterapeuta koji bi se uhvatio u koštac s takvom ozljedom.

Dodao je još kako je danas izuzetno bitno da se osim u igrače, više novca uloži i u sportsku medicinu, jer kako kaže  "nedopustivo je da neškolovani liječnici još više naškode igraču svojim ne znanjem i na taj način mu ugroze ne samo karijeru, nego ga mogu dovesti u opasnost da ostane invalid za cijeli život".

D.R./F.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara