Engleski bumerang za mitsku 1966.

Tekst: Totalsport/D.R.
Foto: AFP

PRIJE 44 su godine jedini naslov svjetskih prvaka engleski nogometaši osvojili na svom terenu, u Londonu, pobijedivši nakon produžetaka Njemačku u finalu 4:2.

Prvi je gol u produžetku veznjak domaćih Goeff Hurst navodno zabio pogodivši od grede iza gol-linije. Zbog manjka tehničkih uvjeta i broja kamera nikad nije razjašnjeno je li lopta prešla gol-crtu njemačkog gola ili nije. Gol je tada, međutim, glavnom sucu utakmice signalizirao pomoćnik te je Engleska, zabivši kasnije još jednom, pobijedila 4:2 osvojivši svjetski naslov.

Urugvajski pomoćnik Mauricio Espinosa 44 godine kasnije u Bloemfonteinu svom sunarodnjaku, glavnom sucu Jorgeu Larriondi, nije dao isti takav signal iako je ovaj put bilo više nego očito da je lopta prešla gol-crtu pri udarcu Franka Lamparda malo izvan 16-erca u 38. minuti, i to za barem 20 centimetara.

Dogodilo se to pri rezultatu 2:1 za Nijemce, samo minutu nakon što je Matthew Upson smanjio vodstvo. Istina je da bi na konačan ishod utakmice, stoga, taj regularan, a nepriznat gol mogao imati presudan utjecaj.

Gol su, očekivano, priznali svi vodeći ljudi njemačkog nogometa, poput legendarnog Franza Beckenbauera i predsjednika Njemačkoga nogometnog saveza Thea Zwanzigera.

Nijemci su štetu ublažili zabivši još dva gola i time gurnuvši u prvi plan ipak kriminalnu igru Capellovih nogometaša daleko više od pogreške linijskog suca.

Pobijedili su na kraju igrači Joachima Löwa 4:1 i time nanijeli Gordom Albionu najteži poraz od 17. kolovoza 2005. godine, kada su Engleze istim rezultatom nadigrali Danci u kopenhagenskome prijateljskom dvoboju.

Englezi su tako i dalje bez pobjede u ogledima s bivšim svjetskim prvacima gledaju li se samo utakmice nokaut-faze na Mundijalima. Engleze su Brazilci pobjeđivali u dvobojima na ispadanje 1962. i 2002. godine, Argentinci 1986. i 1998., a Nijemci čak tri puta u tri okrugle godine: 1970., 1990. i 2010.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara