Engleskim huliganima prijeti tri godine zatvora za nacističko salutiranje

DIZANJE desnice u znak nacističkog pozdrava, kao i oponašanje militantnog nacističkog stupanja, znanog još kao i "pačji korak", na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, kažnjavat će se zatvorom ili izgonom iz zemlje, odlučno poručuju policijski dužnosnici iz Nuernberga.

Ukoliko pokušaju dočarati "visinu kukuruza" s rukom podignutom pod krivim kutem, prijeti im kazna do tri godine zatvora. Ako pak pokušaju stupati kao Fuehrerovi sljedbenici, nikakavo dokazivanje da su glumili Angusa Younga iz AC/DC neće pomoći, slijedi dva tjedna u obnovljenim zatvorskim kapacitetima Bavarske.

Nošenje šaljivih replika njemačkih šljemova također će rezultirati boravkom u zatvoru, poručili su policijski dužnosnici u gradu koji je posebno osjetljiv na zazivanje aveti nacizma i podsjećanja na Drugi svjetski rat.

"Bez milosti ćemo postupati prema onima koji budu provocirali nacističkim pozdravima. Huligane koji su prijetnja sigurnosti zadržavati ćemo do dva tjedna u zatvoru i bez podizanja optužnice" - upozorio je Gerhard Hauptmann, šef policije u Nurnbergu, koji će ugostiti oko 10 tisuća Engleza 15. lipnja kada igraju protiv Trinidada i Tobaga. Očekuje se da će barem još toliko njih doći bez ulaznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija se detaljno pripremila za prihvat onih koji budu izazivali nevolje; instaliran je najmoderniji sustav nadzora kamerama vrijedan dva milijuna eura, putem kojeg će se zumirana lica vođa nereda odašiljati policajcima na terenu kako bi odmah mogli zgrabiti najodgovornije.

Više od tri tisuće policajaca će biti u stanju pune pripravnosti, uključujući postrojbe za brzo djelovanje, posebno opremljene snage za suzbijanje nereda sa psima i vodenim topovima, te helikoptere.

Novi stadion u Nuernbergu stoji odmah pored koloseuma kojeg je Hitler sagradio za sletove koji su veličali "vrijednosti" nacizma, grad je pretrpio ogromna razaranja u savezničkim bombardiranjima, a kao što je poznato, u njemu je održano i veliko suđenje nacističkim glavešinama poslije rata.

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara