EP u plivanju: Samo Strahija u polufinalu

metarskim bazenima u Trstu hrvatski plivači i plivačice nastupili su u četiri discipline. Od četvero hrvatskih plivača koji su nastupili u kvalifikacijama na 50m leđno u polufinale je ušao samo Marko Strahija (30).

Strahija je u kvalifikacijama plivao 25.04 sekundi, što je njegov osobni rekord. Tim je rezultatom, zauzeo 17. mjesto u kvalifikacijama. No, zahvaljujući tome što što su Ukrajinci i Britanci imali po tri plivača među 16 najboljih (a polufinale mogu najviše dvojica iz iste zemlje), Strahija se našao u polufinalu, koje je na rasporedu danas poslijepodne.

Gordan Kožulj, koji je jučer osvojio broncu na 200m leđno, danas je podijelio 19. mjesto na 50m leđno sa još jednim hrvatskim plivačem, 19-godišnjim Antom Cvitkovićem. Njih dvojica su u kvalifikacijama plivali 25.21, pa su kasnije morali rasplivavati za 19. mjesto. U rasplivavanju brži je bio Kožulj, koji je plivao 25.15, što mu je osobni rekord. Da je tako plivao u kvalifikacijama ušao bi u polufinale.

Najlošiji u kvalifikacijama na 50m leđno bio je hrvatski rekorder Ante Mašković (26). On je danas plivao 25.25, što je za sekundu lošije od državnog rekorda, odnosno za 56 stotinki od njegova najboljeg ovogodišnjeg rezultata.

Najbolje vrijeme u kvalifikacijama na 50m leđno isplivao je svjetski rekorder Nijemac Thomas Rupprath (23.89).

Na 100m slobodno, gdje europski rekord drži Duje Draganja, nastupio je samo 20-godišnji Aleksej Puninski, koji je zauzeo tek 33. mjesto u kvalifikacijama, pa ga nećemo gledati u polufinalu. Puninski je plivao 49.65, što je skoro sekundu sporije od njegova osobnog rekorda, kojeg je ostvario prošle godine.

Prvo vrijeme kvalifikacija na 100m slobodno isplivao je Talijan Filippo Magnini (47.76).

Hrvatska rekorderka na 200m prsno 28-godišnja Smiljana Marinović nije uspjela izboriti ulazak u finale ove discipline. Bila je tek 16. u kvalifikacijama, s vremenom 2:29.34, što je za 85 stotinki lošije od njenog najboljeg ovogodišnjeg rezultata, a za čak 4.67 sekunde slabije od državnog rekorda, kojeg je isplivala u prosincu 2004.

Vukovarka Mirna Jukić, koja nastupa za Austriju, ušla je kao šesta u finale na 200m prsno, a najbrža je u kvalifikacijama bila Mađarica Agnes Kovacs (2:23.77).

U današnjim kvalifikacijama nastupila je i ženska štafeta na 4x50 slobodno, no nije uspjela ući u finale. Sanja Jovanović, Dajana Zoretić, Iva Grivičić i Smiljana Marinović popravile su hrvatski rekord za 45 stotinki, no njihovo vrijeme 1:45.20 bilo je dovoljno tek za 12. mjesto. Od Hrvatica su bile sporije samo Irkinje.

(Hina) ximl yiml

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara