FIFA pokreće istragu protiv Romana Abramoviča

FIFA i UEFA odlučile su pokrenuti istragu protiv vlasnika Chelsea Romana Abramoviča jer sumnjaju da kontrolira i manipulira s više nogometnih klubova. Optužbe se odnose i na namještanje utakmica i malverzacije oko transfera.

Kako javlja britanski Telegraph, UEFA je zabrinuta što se u nogometu veliki dio novca ulaže iz kriminalnih aktivnosti i tako se pere, pa je zbog toga zatražila od Europske unije da istraži slučaj.

Nešto prije ždrijebanja skupina Lige prvaka, predsjednik UEFA-e Lenart Johansson je rekao: "To je alarmantno. Trebamo učiniti nešto u vezi toga."

"Za one koji žele oprati novac, nogomet je vrlo atraktivan. Mogu se uložiti velike svote, pa čak i izgubiti dio novca, ali osigurati to da se nečist novac sigurno opere." - izjavio je Lars Christer-Olsson.

UEFA kani prekontrolirati i poslove Romana Abramoviča, vlasnika Chelsea, koji je preko svoje tvrtke Sibnet glavni sponzor aktualnog osvjača Kupa UEFA, CSKA iz Moskve.

"Zabrinuti smo što jedna osoba kontrolira više od jednog kluba." - kazao je Johansson, dodavši da time ne misli samo na Abramoviča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon teksta u nizozemskom časopisu Football International, koji je na 14 stranica pisao o njegovim malverzavijama, Lars Christer-Olsson, izvrši direktor UEFA-e odlučio je pokrenuti istragu. Ruskog multimilijardera se sumnjiči da osim Chelsea kontrolira i CSKA, PSV, Porto i Benficu.

"Mreža postoji, a na nama je da je otkrijemo. Doduše, ako zaista postoje financijske malverzacije, UEFA i FIFA nemaju ingerenciju da ih istražuju, jer to je posao za policiju. Ali, mi imamo svoje disciplinske mjere, koje će, ako se optužbe dokažu, biti primenjene" - izjavio je Olsson, a prenosi Kurir.

Abramovič navodno preko svoje firme Media Sports Investments kontrolira i brazilski Corinthians, a uskoro se spreme uložiti i u dionice španjolskog Deportiva.

Abramovičev cilj je manipulacija transferima, ali i mogućnost namještanja utakmica, što se vrlo teško može dokazati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara