Formula 1 dolazi u Bosnu i Hercegovinu?

Formula 1 dolazi u Bosnu i Hercegovinu?

Foto: AFP

PREMA vijesti koju prenose beogradski B92 i agencija Beta, nova destinacija Svjetskog prvenstva Formule 1 mogla bi postati Banja Luka.

U projektu, u koji je Beta imala uvid, navodi se da bi na sajamskom prostoru bio auto-motodrom u skladu sa standardima Svjetske automobilističke federacije (FIA) za održavanje utrka svih klasa pa tako i utrka Svjetskog prvenstva Formule 1 i Moto GP-a.

Sajamski kompleks bi bio na lokaciji vojarne "Krajiških brigada". Cilj projekta izgradnje Sajamskog kompleksa su jačanje međunarodne suradnje, privlačenje investitora i poslovno unaprjeđenje Banja Luke.

Nositelji projekta su Grad Banja Luka i Gradska razvojna agencija, a projekt će potencijalnim investitorima biti predstavljen na Sajmu investicija Investekspo koji se na sajmu u Novom Sadu održava od utorka, 25. listopada.

Uz izgradnju sajamskih paviljona, uređenja otvorenog prostora i auto-motodroma, planirana je i izgradnja površina za padobranstvo i terena za rekreaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđena je i izgradnja hotela sa najmanje četiri zvjezdice, parkinga, željezničke stanice, kongresnog centra, medicinskog centra, vatrogasne stanice, press-centra i zgrade uprave.

U projektu se navodi i da je, uzimajući u obzir karakteristike postojeće banjalučke staze, mogućnosti koje ona pruža i njenog stanja, neophodno predvidjeti rekonstrukciju i revitalizaciju.

Dodaje se da je prostor neophodno dopuniti adekvatnom stazom za automobile i motocikle jer je postojeća staza uska i nedovoljno zahtjevna za određene nivoe, kao i stazom za karting i obuku vozača, tribinama i drugim objektima.

O izgradnji staze u Banjoj Luci mnogo se već pričalo posljednjih godina, posebno dok je šef logistike u Ferariju bio Miodrag Kotur, koji je iz tih krajeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara