Gospon Srebrić, čestitamo!

Gospon Srebrić, čestitamo!

NA REDOVITOJ HNS-ovoj sjednici, dok cijelu naciju zanimaju isključivo detalji oko izbornikovog sudbinskog izvješća, novinarima je prezentiran program jedriličarske regate!

Naime, goruća tema press konferencije bila je Nautomanija, regata u kojoj sudjeluju klubovi prve nam HNL, a sve u organizaciji bogatog HNS-ovog servisera, INA-e. Tako smo mogli doznati da će sa šest brodica treneri, predsjednici i članovi klubova punim jedrima krenuti u avanturu zvanu nova sezona HNL-a. Natjecanje će biti preslik događaja od prošle godine kada je u rogozničkoj Marini Frapi pobjedu odnijela momčad Cibalije, stoji u dopisu naših domaćina.

Eto, sada zlobnici ne mogu reći da Savez ne vodi računa o klubovima, istaknuo je gospodin glavni tajnik Zorislav Srebrić. Naravno da mu nije palo na pamet spomenuti kako većina naših drugoligaša, a i neki prvoligaši nemaju tople vode u svlačionicama, ili što su neki, nakon famozno provedenog procesa licenciranja ostali bez sponzora i završili u bankrotu. No, INA-ini predstavnici nisu zaboravili istaknuti da im je izuzetna čast na ovako težak način pomagati hrvatski sport, poglavito nogomet.  

O izbornikovom izvješću ni riječi, do samog kraja ugodnog druženja, kada je Srebrić obznanio da je Cicin rukopis na 40 stranica došao u ruke članova Stručne HNS-ove komisije. Breaking news! Nacija je zbunjena, svakodnevno u novinama čita različite interpretacije riječi visoko pozicioniranih HNS-ovaca, sutradan na red dolaze demantiji, a kad i to ne upali, uvijek postoji silencio stampa. Jer zašto bi novinari morali znati što se događa iza zatvorenih vrata Vlatka Markovića? Ionako je presidente na prošloj pressici kazao da se u njegovoj kancelariji ne događa baš sve.

Srebrićev prijedlog od prije tjedan dana također je bio među zanimljivijima; novinari bi trebali osnovati svoju stručnu komisiju na čijim sjednicama bi mogli mirno razglabati o svemu što je trebalo i što nije trebalo. A trebalo je mnogo toga; od ujedinjenih stavova čelnika pa do preuzimanja odgovornosti.

No, Srebrića su, očito, najviše zabrinula nedavna pisanja o članovima stručne komisije, točnije, o njihovoj, blago rečeno, nekvalificiranosti za dati posao. Stručna komisija, ako niste znali, jedina može Izvršnom odboru dati prijedlog za uručenje ostavke sadašnjem, ili za inauguraciju budućeg izbornika. Predsjednik te iste komisije kolegi novinaru jučer nije znao reći niti točan dan održavanja sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastanka, na kojem će se odlučivati o sudbini Zlatka Kranjčara, ujedno, i cjelokupne budućnosti hrvatskog nogometa. I tu ponovo uskače gospodin Srebrić, s tvrdnjama da HNS-ove aktivnosti naporno traju dok su svi drugi, zamislite, na godišnjim odmorima. Koliko mi znamo, na moru je jedino gospodin Zlatko Kranjčar, zaputio se prema obali srediti dojmove uoči petka i završne riječi. Njega još, ali samo po tom pitanju, i možemo razumjeti. Ali nikako ne i predsjednika Markovića, koji nakon što su njegove riječi u stilu "kada igrači izborniku okrenu leđa, onda je time sve rečeno" objavljene na naslovnici jedinog nam sportskog dnevnika, okreće leđa ne samo izborniku, već i cjelokupnoj javnosti, poklapajući telefonsku slušalicu i odbijajući svaki spomen natuknica o novom izborniku. Kojeg je osobno angažirao prije vremena.

Njegovo je ime, ako niste znali, Branko Ivanković, čovjek od kojeg smo izravno saznali da je kandidat za Cicinog nasljednika. Svi sve znaju, ali predsjednik bi da ide prema planu; izvještaj - komisija - izvršni odbor - metla, pa da na kraju on ispadne heroj što je Kranjčarevim tjeranjem uslišao želje nacije.

A dok se to ne dogodi, traje, kako on voli reći sezona kiselih krastavaca, u prijevodu, vrijeme novinarskih psina kojima se želi degradirati i minorizirati sve što u HNS-u hoda i diše. "Među novinarima nema dobre namjere", istaknuo je Marković u nedavnom razgovoru za Index.

Jer dobrom namjerom u Savezu ne smatraju kritike i potraživanje prava na informaciju. Koga uopće zanima što će biti s reprezentacijom, tko će biti novi, ili zbog čega je stari izbornik i službeno dobio otkaz? Sve i da vas zanima, to u savezu nećete doznati. Kao alternativa, tu je Nautomanija i uvijek prisutne teme oko proširenja treće lige na 18 klubova, a ne 16, koliko ih je bilo dosad. Valjda bi se trebalo svidjeti članovima UEFA-e kad nam malo dođu u posjetu.

Novinari su, eto, još jednom proglašeni glavnim krivcima, vjerojatno zbog uznemiravanja čelnih ljudi. No, da je netko iz Kuće nogometa plasirao podrobne informacije, novinari ne bi imali potrebe zivkati i pozivati se na kuloare.

A kad smo već kod informacija, evo jedna i za članove stručne komisije na godišnjem odmoru; ako niste pročitali Cicino izvješće, požurite, jer sjednica na kojoj ćete donijeti odluku zakazana je za četvrtak, 13. srpnja 2006. u Rusanovoj 13.

Dea Redžić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara