Gruzijski sanjkaš Kumaritašvili ocu priznao strah od staze prije kobne vožnje

Gruzijski sanjkaš Kumaritašvili ocu priznao strah od staze prije kobne vožnje

Tekst: Totalsport
Foto: AFP


GRUZIJSKI sanjkaš 21-godišnji Nodar Kumaritašvili, koji je u petak preminuo od posljedica teškog stradavanja na treningu uoči otvorenja Olimpijskih igara, samo tri dana ranije je priznao ocu ''da se plaši staze''.

Kumaritašvili je pripremajući se za svoje prve Igre izgubio kontrolu nad sanjkama pri brzini oko 140 km/h, izletio je sa staze i udario u nezaštićenu metalnu ogradu blizu ciljne ravnine sanjkaškog centra u Whistleru. Pomoć mu je ukazana odmah na licu mjesta. Uz masažu srca dano mu je umjetno disanje.

Oživljavanjem se krenulo niti minutu nakon njegova udarca u ogradu, a helikopterom je ubrzo prebačen i u traumatološki centar u Whistleru. Nažalost, mladi i neiskusni gruzijski sanjkaš ubrzo nakon toga je preminuo, liječnici ga nisu mogli spasiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
The Wall Street Journal piše da je gruzijski sanjkaš u razgovoru sa svojim ocem Davidom tri dana prije nesreće i pogibije priznao da se boji staze.

"Moj sin me nazvao tri dana prije početka Igara i priznao mi da ga je strah staze. Rekao sam mu da spusti noge na led i uspori vožnju, no, on mi je odgovorio da će, ukoliko se spusti niz stazu, stići i do cilja. Bio je hrabar", izjavio je otac nesretnog gruzijskog sanjkaša.

Nodar Kumaritašvili razgovarao je sa svojim roditeljima i samo nekoliko sati prije kobnog treninga. Prema izvještaju, poručio im je "da ih namjerava učiniti ponosnima".

Istraga koju su proveli istražni sudac Britanske Kolumbije, kanadska policija i Međunarodna sanjkaška federacija (FIL) pokazala je da je do nesreće došlo zbog pogreške samog Kumaritašvilija.

"Pokazalo se da je sportaš prekasno izašao iz zavoja broj 15, što nije uspio ispraviti, pa je prekasno ušao u zavoj broj 16. Iako je pokušao popraviti situaciju, u konačnici je izgubio kontrolu, što je dovelo do tragične nesreće", stajalo je u zajedničkom priopćenju istražnih tijela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara