Hiddink se sprema za engleski izazov?


U PREDVEČERJE velike ruske pobjede nad Englezima, Guus Hiddink dogovorio je s Vitalijem Mutkom, predsjednikom ruskog nogometnog saveza, produljenje ugovora, vrijednog negdje oko dva milijuna eura godišnje, do 2010. godine. Bio je to savršen tajming. Iako su Rusi kasnije neočekivano, ali i nesretno pali u Izraelu, hrvatska reprezentacija osigurala im je plasman na njihovom trećem europskom prvenstvu. Zemlja je pala u delirij, posebno jer ruska reprezentacija veliko natjecanje nije vidjela od 2004. godine i portugalskog EP-a.

Guus Hiddink profinjeni je znalac koji ne strahuje od izazova. Dokazao je to sa Južnom Korejom i Australijom, a uspio je posložiti i potpuno novu rusku nogometnu gardu. Kada su iscrpljenje i posljednje zalihe engleskog strpljenja za Šveđanina Svena Gorana Erikssona, Hiddink je bio jedan od kandidata za klupu Gordog Albiona. Ako se i premišljao, trajalo je to dok mu stotine novinara nisu počele kampirati ispred otočke vikendice. "I don't need this shit," poručio je i potpisao za Zbornaju Komandu. Englezi se s tim nikada nisu pomirili.

Mig za Barwicka ili Abramoviča?

Nije dugo prošlo, i Erikssonov nasljednik doživio je kataklizmu, i u pripadajuće raspoloženje uvukao kompletnu zemlju. Otkaz je za Stevea McClarena bio neminovost, a bit će i za njegove (bivše) poslodavce ne pogode li s novim menadžerom. Pustite Capella, O'Neila, Scolarija i Shearera, jer Brian Barwick će u tren oka promijeniti rutu i krenuti u Rusiju na pregovore. Hiddink treba samo dati mig.

A upravo se to i dogodilo; njegov menadžer Cees van Nieuwenhuizen u opsežnom je razgovoru za Sov Sport emitirao vijest da predsjednik ruskog nogometnog saveza izbjegava sjesti za stol i dogovoriti detalje oko produženja ugovora. Koje je pompozno najavljeno pred ovećim auditorijem na press konferenciji prije susreta s Engleskom. Rečeno da je da su Hiddink i Mutko sklopili usmeni dogovor, koji nikako da postane pismeni. No, već je tada mudri Hiddink govorio sa zadrškom, ističući da ništa nije gotovo dok se ne usuglase i posljednje finese.

Van Nieuwenhuizen danas tvrdi da iz Ruskog nogometnog saveza ne žele odgovoriti na njegove pozive i mailove. Šutnja saveza, tvrdi, traje još od dana nakon pobjede nad Englezima. Hiddinkov je agent tada poslao prijedlog ugovora, odgovora nije bilo. Situacija se ponovila i nakon susreta s Izraelom te Andorom.

"Situacija nije mormalna"

"Nisam siguran želi li Hiddink čekati. Iako njegov važeći ugovor traje do kraja EP-a 2008. godine, nisam siguran kako će protumačiti ovakvo ponašanje Saveza." - jasan je Van Nieuwenhuizen.

"Ta situacije nije normalna. Pomogao sam Guusu pri potpisivanju mnogih ugovora s različitim ljudima iz različitih klubova i saveza, no ovo još nikad nisam doživio. Gospodin Vitalij Murko inzistirao je na ostanku mog klijenta a nije učinio ništa po tom pitanju. Sada se ja pitam, želi li uopće Hiddinka za izbornika? Ako ne želi, neka nas o tome obavijeste i potraže novog trenera." - poručio je.

Moguće je, naravno, da Hiddinkov agent pokušava svom klijentu ovakvim nastupom osigurati veću plaću (koju isplaćuje nitko drugi nego Roman Abramovič), pa naravno, nije zaboravio napomenuti da Nizozemca traži nekoliko ozbiljnih nogometnih saveza, uključujući i FA.

Ili je Hiddink možda spreman za još jedan izazov?

D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara