Hiddinka obožavaju navijači i mediji, ali ne i ruski treneri

GUUS HIDDINK, novi izbornik ruske reprezentacije koja je u kvalifikacijskoj skupini za EURO 2008 s Hrvatskom, postao je miljenik ruskih navijača i medija, ali ne i ruskih trenera.

Hiddink je prošlog mjeseca četiri dana proveo u Rusiji, pri čemu su ga non-stop pratile horde reportera, fotografa i televizijske kamere, a svaki je prolaznik tražio autogram i poželio mu sreću u vođenju reprezentacije.

No, takvu dobrodošlicu nisu mu poželjeli domaći treneri koji smatraju da jedino Rus može biti dobar izbornik njihovoj reprezentaciji. Jedan od njegovih najžešćih protivnika je nekadašnji ruski izbornik Valery Gazzayev koji je kazao kako stranac nikada neće moći razumjeti tajnu ruske duše.

"Uvjeren sam da biti dobar trener nije dovoljno kako bi se vodilo našu reprezentaciju. Za to morate biti pravi domoljub, razumjeti naš nacionalni identitet, karakter i tradiciju. I zato ruski izbornik može biti samo onaj tko je rođen u Rusiji" - kazao je ogorčeni Gazzayey koji je postao prvim ruskom trenerom koji je osvojio pokal Kupa UEFA.

Također, nekadašnji ruski izbornik Oleg Romantsev kritizirao je Hiddinka govoreći kako se Hiddink vodeći Australiju na SP-u koristio primitivnom taktikom.

Ruski mediji zatim su se raspisali o (ne)uspjesima dotičnih trenera pišući o lošim rezultatima Rusije pod njihovim vodstvom.

Drugi ruski treneri, bili su blaži u kritiziranju Hiddinka, te su samo kazali kako će Hiddink imati problema s jezikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od visokih dužnosnika Ruskog nogometnog saveza kazao je za Reuters kako su ruski treneri samo ljubomorni na Hiddinka. U Ruskom savezu također se boje da bi ruski treneri mogli odbiti da Hiddinku daju informacije o reprezentativcima.

Zbog nastale situacije morao je regairati predsjednik Ruskog nogometnog saveza Valery Mutko, nakon čega je Gazzayev malo ublažio svoj napad na Nizozemca. Navodno mu je u kratkom susretu kazao kako ga respektira kao trenera, no još uvijek je protiv toga da stranac bude ruski izbornik.

Osim što je stranac, ruske je trenere zaboljela činjenica da će Hiddink godišnje dobivati oko 2,5 milijuna eura plus premije, no Mutko je uvjeren kako Nizozemac vrijedi i više.

Ruski igrači zadovoljno su novim izbornikom jer već dugo ne postižu dobre rezultate na europskoj i svjetskoj sceni. Nadaju se da će s Hiddinkom dobiti pobjednički mentalitet.

"Nije nam bitno radi li se o Nizozemci, Talijanu ili Francuzu. Hiddink je naš trener i nadamo se da će on biti ključna figura u našem nogometu" - kazao je jedan od najboljih ruskih nogometaša Yegor Titov.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara