HNS paket prodao za 2,5 mil., a Sport Five samo utakmicu protiv Engleske preprodao za 7,5 mil.?

HNS paket prodao za 2,5 mil., a Sport Five samo utakmicu protiv Engleske preprodao za 7,5 mil.?

NAKON što je na popodnevnoj press konferenciji sve zasluge za dobivanje prava na prijenos utakmice iz Ukrajine pripisao HNS-u, Zorislav Srebrić je "fight" s HRT-om nastavio i na gostujućem terenu, u emisiji Otvoreno. Drugu stranu, odnosno sportski program javne nam dalekovidnice, predstavljali su Božo Sušec i Bruno Kovačević, a iako je gost bio i Igor Štimac kao potpredsjednik HNS-a, jasno je bilo da se ovaj put radilo o HRT-ovom igraču koji džeparac zarađuje sukomentirajući utakmice nacionalne momčadi.

"Gospodin Čestitamo" je na početku ipak malo pokušao ublažiti intenzitet zasluga svoje kuće rekavši kako je on samo reagirao na HRT-ovu opasku da Hrvatski nogometni savez nije doprinio čitavoj priči.

"Nije uobičajen ovakav uvod između dva dugogodišnja partnera. Nitko sebi nije prisvojio zasluge, niti smo rekli da smo najzaslužniji, nego da smo i mi doprinijeli. Htjeli smo naglasiti da je naša delegacija s gospodinom Markovićem na čelu uložila veliku strpljivost prema Ukrajinskom nogometnom savezu i agenciji Sport Five jer smo bili svjesni kolika je važnost ove utakmice, odnosno prijenosa. Konstantno smo radili presing na predsjednika njihovog saveza i direktora Sprot fivea što je urodilo plodom", rekao je tajnik HNS-a.

Na Srebrićevo hvalisanje Sušec je odgovorio vrlo efektno i kratko:

"Mi ćemo vam priznati zasluge ako ćete platiti dio računa koji smo potpisali."

A račun je zaista golem, i iako Sušec i Kovačević nisu htjeli govoriti o sumi novca koji su morali iskrcati za prijenos iz Ukrajine, navodno se radi potpuno nerealnoj cifri koja neodgovara vrijednosti ovakvog prijenosa. Problem je ležao u tome što Ukrajince nisu zanimali novci nego prava na utakmicu Hrvatske i Ukrajine u Zagrebu koja su htjeli zauzvrat. Nakon što je HRT od agencije Sport Five pristao otkupiti prava na tu utakmicu i ponuditi ih u trampu za prijenos iz Harkiva, nezasitni su Ukrajinci zatražili da u paket uđe i utakmica Hrvatske i Andore. Sušec nije htio govoriti niti o cijeni koju je njegova kuća platila za taj dodatni prijenos, ali je naglasio da je cifra bila čak četiri puta već od prava na prijenos utakmice protiv Kazahstana u Zagrebu.

HNS prodaje prava Sport Fiveu, a Sport Five HRT-u po duplo većoj cijeni

U cijeloj priči je najbanalnije da je HRT prava na prijenose iz Zagreba morao otkupiti od agencije Sport Five kojoj je prava prodao Hrvatski nogometni savez. Srebrić naravno ponovno nije htio o brojkama, ali je navodno Sport Five kao "middle man" između HNS-a i HRT-a zaradio više od sto posto. Slično je i sa ostalim utakmicama. HNS je navodno paket od pet domaćih utakmica prodao za 2.5 milijuna eura, a Sport Five je samo utakmicu protiv Engleske preprodao, prema Sušecovim riječima, za 7.5 milijuna eura.

"Imam informaciju da je HRT za prijenos morao platiti 400 tisuća eura, a da je HNS taj isti prijenos agenciji Sport Five prodan za samo 200 tisuća. Znači hrvatska firma proda za 200, a onda se isto to drugoj hrvatskoj firmi prodaje za 400. Gdje je tu logika. To mora prestati. Svaka kuna je važna kad imamo ovoliko nesagrađenih igrališta, kada u našem nogometu fali toliko infrastrukture. Ja kao potpredsjednik HNS-a imam pravo na uvid tih ugovora i sutra ću ih zatražiti", grmio je vidno nabrijani Štimac koji je jedva dočekao paljbu po Markovićevoj garnituri.

Razgolićeni je Srebrić zamuckivajući priznao kako ovakav napad nije očekivao na javnoj televiziji.

"Nisam ovo od Igora očekivao. Zaista sam iznenađen njegovim stavom koji nije na uobičajenoj razini odnosa članova Izvršnog odbora. To je tema o kojoj ćemo raspraviti na sjednici", branio se Srebrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča o kampu u Tuheljskim toplicama, samo priča za malu djecu?

No, Štimac tu nije stao, ovako ranjivog Srebrića dočekao je i na nož radi prije nekoliko dana postavljenog kamena temeljca za kamp hrvatske reprezentacije koji se postavio u Tuheljskim toplicama. Iako to nije bila tema Otvorenog, ovakvu priliku jedva je čekao.

"Hrvatska reprezentacija godinama se priprema u Čatežu. Je li to logično? Postaviti tamo kamen temeljac u Tuheljskim toplicama i pričati da će se sutra lopata tamo zabiti. Bez plana financiranja, bez strateškog plana, bez znanja tko su ti financijski partneri. To je samo zavaravanje javnosti. Znam da tamo nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, da ima puno problema. Gospodine Srebriću pitam vas javno, tko tu kome maže oči? Pitam ovdje, jer me na drugom mjestu nitko ne sluša. Zatražit ću na uvid sve ugovore, jer ne želim dijeliti odgovornost za to."

Srebrić je tu imao još manje argumenata. Tezu da se ne radi o klasičnom kamenu temeljcu prisutni su dočekali s podsmjehom.

"Neobično je da me se to tu sada pita. Rekao da se tu ne radi o klasičnom kamenu temeljcu već da se radi o simbolu da su poslovni odnosi između Termi Tuhelj i HNS-a dignuti na jedan viši nivo."

"Za predolimpijski košarkaši turnir u Ateni bili smo reketareni"

Osim o aktualnoj priči oko prava za prijenos iz Harkiva, Bruno Kovačević pokušao je opravdati HRT i zbog velikog gafa odnosno neprenošenja kvalifikacijskog turnira u Ateni koji su su hrvatski košarkaši igrali kako bi se plasirali na Olimpijske igre u Pekingu.

"Radilo se o kompliciranoj stvari i klasičnom reketu. Zna se koliko košta prijenos jedne košarkaške utakmice. Cifra se kreće oko 2.5 tisuće dolara, a nas su za cijeli turnir tražili čak 100 tisuća eura. Što bi značilo da se moglo dogoditi da odigramo samo dvije utakmice i da svaku platimo oko 45 tisuća eura. To je nerealna cifra koju nismo mogli platiti."

Kovačević je cijelu priču okrenuo u korist svog poslodavca, odnosno javne televizije.

"Mi smo zapravo tu napravili dva koraka naprijed, a ne jedan natrag. Rekli smo ne reketarenju i pokazali da smo odlučni i da znamo koliko što košta. Zato smo u narednom razdoblju uspjeli otkupiti čak oko 80 posto događaja koje smo planirali."

Marko Petrak
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara