HRS: Napad na Šolu je napad na hrvatski sport i državu

NA VIJEST o optužbama koje je “Inicijativni odbor Hrvata” iz Švedske uputio na adresu Vlade Šole, prema kojima je Šola navodno namjerno loše branio u finalu Svjetskog prvenstva, reagirao je Hrvatski rukometni savez, koji je napad na Šolu poistovjetio s napadom na hrvatski rukomet, hrvatski sport i državu.

Priopćenje HRS-a, koje potpisuje predsjednik saveza Željko Kavran, prenosimo u cijelosti:

Na najniži mogući način napadnut je hrvatski reprezentativac Vlado Šola i ne samo da je napadnut, nego je  kriminalizirano njegovo branjenje u finalu SP u Tunisu. Napad na Vladu Šolu, koji je ispod svakog ljudskog dostojanstva, ujedno je i napad na hrvatski rukomet, hrvatski sport i državu.

Pokušaj kriminaliziranja lošeg dana i to ne samo Vlado Šole nego i hrvatske rukometne reprezentacije smatramo namjerom da se uništi sve što je dobro u hrvatskom sportu i hrvatskoj državi.

Vlado Šola je nebrojeno puta do sada dokazao kako se brane boje svoje države, a sada je izvrgnut ovakvom neutemeljenom i  neljudskom napadu.

Hrvatski rukometni savez, stručno vodstvo reprezentacije i svi reprezentativci jedinstveni su u obrani časti Vlade Šole i njegove obitelji, kojima je u ovome trenutku najteže.

Pozivamo svu sportsku javnost, prijatelje sporta i rukometa te medije da daju podršku Vladi Šoli i njegovoj obitelji, a Hrvatski rukometni savez će poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere protiv skupine autora koja sebe naziva Inicijativnim odborom Hrvata iz Stocholma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Grahovac: Šola je vrhunski sportaš i veliki rodoljub

Nakon što je četvero Hrvata iz Švedske u ime "Inicijativnog odbora Hrvata iz Stockholma" uputilo pismo nekim medijima, čelnicima Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) ali i ministru unutrašnjih poslova Marijanu Mlinariću od kojega traže da ispita "da li je Vlado Šola iz koristoljublja namjerno dopustio španjolskoj reprezentzaciji postizanje većine zgoditaka u finalnoj utakmici Svjetskog prvenstva u Tunisu, priopćenjem se oglasio Šolin odvjetnik, Tomislav Grahovac.

"Potpisnici navedene, nazovimo je, prijave koji sebe potpisuju kao predstavnici Inicijativnog odbora Hrvata u Stockholmu, ako takav odbor uopće postoji, odnosno, ako su se potpisnici tih redaka svojim pravim imenom i prezimenom, ispod navedenog teksta, potpisali, sigurno ne bi takvo što napisali da su sa Vladom Šolom barem jednu minutu u svom životu razgovarali, jer bi tada vidjeli da se radi o vrhunskom profesionalcu i sportašu, a prvenstveno o velikom rodoljubu, koji u svom životu i u svojoj bogatoj sportskoj karijeri nije nikada niti pomišljao da bi namjerno dopustio svom protivniku da ga pobjeđuje, a naročito kada se radi o nastupima za nacionalnu selekciju.

Iz članka je evidentno da onaj tko je to napisao očito se nikada nije bavio sportom, a naročito ne rukometom, te nikada nije niti imao kontakte sa sportašima. Pitao bih potpisnike tih redaka u čemu su oni prvi na svijetu, olimpijski pobjednici, te da li su ikada u bilo kojoj djelatnosti sudjelovali na nekakvom natjecanju, makar to bilo natjecanje na nivou njihove škole, ulice, zgrade ili slično?

Najlakše je u toploj sobi nakon ispijenih čaša piva ili vina, kritizirati nekoga, za nešto, a da pri tome ne znaš kako se radi ono što kritiziraš, jer o tome što kritiziraš ne znaš apsolutno ništa. Naime, potpisnici spornih redaka mogli su ispred sebe imati kino platno, pa da im opet ne može biti jasno da li je Vlado Šola branio dobro ili loše, a još manje da bi mogli kategorički tvrditi ono što su tvrdili u svojem dopisu. Cijenjenu gospodu prvenstveno treba upozoriti da je rukomet kolektivni sport i da u svakom trenutku rukometne igre pojedinac može doprinijeti ukupnom rezultatu ekipe, ali nikako ne može sam pojedinac biti isključivo odgovoran za lošiji rezultat, a osobito se radi ovdje o golmanu, koji može samo eventualno obraniti gol, ali nije u mogućnosti i zabijati golove.

Iz svega što je napisano u predmetnom članku, nameće se kao osnovana sumnja, da se netko ovakvim člankom neslano šali na račun jednog od najboljih svjetskih golmana, odnosno, jednog vrhunskog sportaša i profesionalca, odnosno, da netko želi Vladi Šoli nanijeti bez ikakvog opravdanog razloga i argumenata štetu, kojom bi se narušio njegov veliki ugled i radom i treninzima ostvareni rezultati u svjetskom rukometu, iz samo njima znanih razloga, jer ne samo rukometaši ili sportaši, već svaki čovjek koji je barem jednom u svom životu, makar i na televiziji gledao utakmicu Vlade Šole, ne može niti pomisliti ono što je napisano u tom članku, a kamoli staviti svoj potpis na dnu tog članka.

Ako se navedena gospoda smatraju Hrvatima, te čak na neki način i predstavnicima određenog hrvatskog odbora, dijela hrvatske dijaspore, tada bi najmanje što mogu, napisali pismo isprike putem hrvatskih medija, kojim bi se ispričali Vladi Šoli za neistine koje su o njemu iznijeli, kao i za izazvanu štetu koju su nanijeli Vladi Šoli, njegovoj obitelji, ali i hrvatskom rukometu, hrvatskom sportu općenito, kao i Hrvatskoj," stoji u priopćenju Šolina odvjetnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara