Hrvati u borbi za medalju

Tekst: M.P.
Foto: HBS

ODLIČNE vijesti stižu iz Poljske gdje se održava Kup nacija, timsko EP u biljaru. Nakon pobjede u prva dva kola Hrvatska reprezentacije u petak (18. Lipnja u 11h) igra s domaćinom susret za polufinale.

Grad Kielce (Poljska) domaćin je ovogodišnje timskog EP. Na turniru nastupa i Hrvatska u sastavu Karlo Dalmatin, Robert Sudić, Tomislav Šušić i Ivica Putnik.  Turnir se igra u dvije faze.

U prvoj fazi dvostruke eliminacije svaka reprezentacija ima pravo na jedan poraz dok druga faza, knock out, počinje od polufinala.  Jedan susret čine tri meča u tri biljarske discipline; osmica, devetka i desetka koje se igraju na dva dobivena seta (devetka se igra na pet dobivenih partija dok se osmica i desetka igraju do 4). Svaka disciplina znači jedan bod, a pobjednik je onaj koji prvi skupi dva boda.

Hrvatska je u prvom kolu svladala Belgiju rezultatom 2:1 i to pobjedama Dalmatina u disciplini devetka nad Belgijancem Johny  Vanrijkelom u dva seta 5:3 i 5:3 te Roberta Sudića u disciplini osmica nad Pascal Budom također uvjerljivo u dva seta 4:1 i 4:1. Jedini bod za Belgiju osvojio je njihov najbolji igrač Das Serge koji je u dva seta desetke  s 4:3 i 4:1 slavio nad Ivicom Putnikom.

Protivnik u drugom kolu bila je Švedska koja je na SP u Hannoveru u siječnju ove godine zauzela deveto mjesto. Šveđani su Hrvatsku zaustavili u pohodu na zlato 2003 godine na EP u Bialystoku (Poljska) kada je Hrvatska osvojila drugo mjestu izgubivši u finalu upravo protiv Švedske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to prilika za vraćanje starih dugova koju su hrvatski reprezentativci ugrabili i odradili na najbolji mogući način. Sva tri susreta se odigravaju paralelno što dodatno pridonosi dramaturgiji cijelog meča.  Na početku susreta činilo se kako će Hrvati lako proći protiv Šveđana, jer sva tri naša igrača su uvjerljivo odradila prvi set. Sudić je s 4:3 u prvom setu pobijedio Jan Lundella u osmici. Dalmatin u devetci te Putnik u desetci su uvjerljivo osvojili prvi set sigurnim pobjedama 5:3 Jim Chawkijem  odnosno 4:2 nad Andreas Gerwenom. 

U drugom setu Putnik je nastavio dominirati i s 4:3 pobjeđuje Gerwena s 2:0 u setovima te upisuje jedan bod na hrvatski konto (igra se na dva osvojena boda). Hrvatskoj treba još jedna pobjeda u dva susreta, a Šveđanima dvije.

Švedska se budi i prvo mladi Jim Chawki ekspresno odrađuje drugi set protiv Dalmatina pobijedivši 5:1 čime je odveo njihov susret u odlučujući treći set. Na drugom stolu Sudić je imao vodstvo od 3:2 u drugom setu protiv Lundella i falila mu je partija za pobjedu i drugi bod za Hrvatsku, ali Lundell uspijeva preokrenuti rezultat i osvaja drugi set s 4:3.

Na početku trećeg seta Dalmatin upada u krizu što koristi Šveđanin Jim Chawki i osvaja treći set s 5:3. Dalmatin gubi svoj susrete s 2:1 u setovima čime je ukupan rezultat poravnat na 1:1. Sav teret tako je prebačen na Roberta Sudića inače specijalista upravo za igru osmica. Sudić i u trećem setu dolazi u vodstvo 3:1, ali Šveđanin Gerwena kao i u drugom setu kreće ka izjednačenju. Pri rezultatu 3:2 sudić ništa ne prepušta slučaju i s 4:2 osvaja treći set. Sudić tako pobjeđuje Gervena s 2:1 te tako osvaja drugi odlučujući bod za Hrvatsku koja s 2:1 prolazi kraj uvijek neugodne Švedske.

Hrvatska u petak (18. lipanj) igra meč za polufinale s Poljskom koja je na prošlom EP zauzela treće mjesto. Live prijenos i Live rezultate, ali i sve ostale zanimljivosti možete pratiti na službenim stranicam EP - http://www.epconline.eu/

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara