Hrvatska ima realne šanse da dobije America´s Cup

Hrvatska ima realne šanse da dobije America´s Cup
JEDRENJE, sport koji je u Hrvatskoj medijski zanemaren, objavom iznenađujuće vijesti da se Hrvatska namjerava kandidirati za domaćina Americas Cupa, postalo je zanimljivo i široj javnosti.
 
Koliko bi Americas Cup, najstarije i najprestižnije jedriličarsko natjecanje na svijetu koje okuplja jet set i stavlja zemlju domaćina u središte svjetske pažnje, značio Hrvatskoj financijski i promocijski, gotovo da je nepotrebno govoriti.
 
Novi Zeland na prošlom Cupu izravno od regate zaradio je više od 600 milijuna dolara, a samo u Aucklandu se otvorilo čak 9.000 radnih mjesta. Zahvaljujući jedrenju Novi Zeland je ove godine već posjetilo više četiri milijuna turista, a najviše se obogatila marina u Aucklandu, koja je od iznajmljivanja prostora za brodove na ovogodišnjem izdanju zaradila pola milijarde dolara.
 
Medijska praćenost Americas Cupa je iznimna, akreditirano je čak 1200 inozemnih novinara, a slike Novog Zelanda, Aucklanda i Hauraki zaljeva svakodnevno je u proteklih pet mjeseci bila na svim važnijim svjetskim TV postajama.

No jesu li izgledi Hrvatske realni, i je li uopće naša namjera da se kandidiramo ozbiljna, znajući kolike se cifre u ovom natjecanju "vrte".
 
Spomenimo, ilustracije radi, da najbogatije momčadi u Kupu sudjeluju s budžetima koji dosežu stotinu milijuna eura. Dobra ilustracija je i činjenica da će Hrvatska uopće imati priliku da se doista kandidira osvoji li Americas Cup švicarska momčad - dakle momčad iz države koja nema mora, ali novca joj ne nedostaje. 
 
Za Index.hr o svemu tome govori gospodin Alen Kustić, glavni tajnik Hrvatskog jedriličarskog saveza.
 
Koliko je ozbiljna namjera Hrvatske da se kandidira za domaćina Americas Cupa?
 
Kandidatura je već službeno poslana Alinghiu, a poslana je i Bertarelliju u Novi Zeland, no o njoj se ne može razgovarati dok Alinghi ne pobijedi na Americas Cupu, čime bi Europa dobila pravo da postane domaćin natjecnja.
 
Moja je procjena, a oni koji prate jedrenje to znaju, da je i prije nego što je Novozelanđanima slomljen jarbol, pobjednik bio izvjestan.
 
Koliko su realne šanse da uz vrlo moćnu konkurenciju baš Hrvatska dobije domaćinstvo?
 
To ovisi o volji, spremnosti i želji Alinghija. U konkurenciji su europske velesile. Država treba prepoznati svoj interes i stati iza natjecanja. Realno, financijski se s Francuzima, Talijanima itd. ne možemo nositi, tako da dosta ovisi i o volji Alinghija da se financijski uključi u organizaciju.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gdje je šansa za Hrvatsku?
 
Do sada su jako dobre ponude dali Marseille, koji od lučkog grada želi postati turističko središte, Lisabon i Sardinia, koja je okupljalište svjetskog jedriličarskog jet seta.
 
Međutim, Švicarci u tim zemljama ne bi bili domaćini već gosti, u smislu da bi Talijani navijali za talijanskog izazivača, Francuzi za francuskog.
 
Naravno, domaćini u pravom smislu te riječi ne bi bili niti u Hrvatskoj niti bilo gdje drugdje, ali Jadran bi im mogao biti interesantan jer mi im nismo konkurencija, a osim toga zanimljivi smo im zbog blizine.
 
Razmišljate li o konkretnoj lokaciji?
 
Rasprava o mjestu održavanja u ovom je trenutku bespredmetna. Mi imamo mnogo lokacija koje možemo ponuditi, no izbor također ovisi o volji Alinghija.
 
Švicarcima je zbog blizine posebno interesantan sjeverni Jadran. Kad bi kandidatura Hrvatske bila prihvaćena, trebalo bi odlučiti žele li Švicarci mjesto sa sređenom infrastrukturom, u tom slučaju ponuda lokacija bi se suzila, ili bi se sve gradilo od nule. Uvjeti bi se dogovorili u međusobnim razgovorima.
 
Kad se može očekivati odluka? Dobijemo li domaćinstvo, koliko nam ostaje vremena da se pripremimo?
 
Americas Cup se organizira svake četiri godine, idući je 2006.
 
Prema pravilniku Americas cupa Švicarci, pobijede li, odluku trebaju objaviti već za nekoliko mjeseci.
 
Nakon objave prve vijesti o kandidaturi Hrvatske, na e-mail Index.hr-a stigla je ponuda Hrvata zaposlenog u velikom sponzoru momčadi Alinghi, spremnog lobirati u korist Hrvatske, a koji nas je zamolio da ponudu prenesemo Hrvatskom jedriličarskom savezu.
 
Svaka pomoć je dobrodošla. Gospodina ćemo svakako kontaktirati - rekao je glavni tajnik Saveza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara