Hrvatska kandidat za domaćina Americas Cupa

IZVRŠNI odbor Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS) prihvatio je na sastanku u Rogoznici inicijativu predsjednika Goranka Fižulića da Hrvatska bude jedan od kandidata za domaćinstvo najprestižnijeg jedriličarskog natjecanja na svijetu Americas Cupa 2006/2007.

Hrvatska kandidatura, kao i ona Francuske, Italije, Portugala i Kneževine Monaka, koje su već ranije izrazili želju za domaćinstvom, ovisit će i o ishodu finala Americas Cupa na Novom Zelandu.

Švicarski Alinghi vodi sa 3:0 protiv branitelja naslova iz Team New Zealanda, te im trebaju još dvije pobjede da postanu prva europska jedrilica koja je pobijedila u 152-godišnjoj povijesti Cupa. Kako Švicarska iz objektivnih razloga ne može organizirati regatu, vlasnik Alinghia Ernesto Bertarelli je već objavio da će domaćinstvo dobiti neka od mediteranskih zemalja ili portugalski Lisabon.

´Hrvatske su prednosti izvanredni prirodni uvjeti, kao i naša jedriličarska tradicija, a nije nevažno što sportski nećemo konkurirati Švicarcima. Svjesni smo da u ovom trenutku nemamo uvjete za organizaciju tako glamuroznog i skupog natjecanja, no, ako i ne uspijemo, važno je da se priča o Hrvatskoj´, kazao je Fižulić, koji nije naveo potencijalna mjesta na Jadranu koja bi ugostila najbolje jedriličare svijeta.

HJS će preko jednog od sudaca na Americas Cupu i jedinog Hrvata na natjecanju Nevena Barana prenijeti Ernestu Bertarelliu spremnost Hrvatske za gostoprimstvo.

Koliko najstarije sportsko natjecanje na svijetu - ali i najduže jer traje do šest mjeseci - donosi domaćinu, svjedoči i činjenica da je Novi Zeland na prošlom Cupu 1999/2000 izravno od regate zaradio čistih 640 milijuna dolara, a samo u Aucklandu se otvorilo čak 9.000 radnih mjesta. Zahvaljujući jedrenju Novi Zeland je ove godine već posjetilo više četiri milijuna turista, a najviše se obogatila marina u Aucklandu, koja je od iznajmljivanja prostora za brodove na ovogodišnjem izdanju zaradila pola milijarde dolara.

Medijska praćenost Americas Cupa je iznimna, akreditirano je čak 1200 inozemnih novinara, a slike Novog Zelanda, Aucklanda i Hauraki zaljeva svakodnevno je u proteklih pet mjeseci bila na svim važnijim svjetskim TV postajama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara