Hrvatska u skupini s Brazilom!

ŽDRIJEB skupina za SP u Njemačkoj Hrvatskoj je donio natjecanje u skupini F s peterostrukim svjetskim prvacima, reprezentacijom Brazila, te s reprezentacijama Japana i Australije.

Hrvatska reprezentacija ušla je vrlo tešku skupinu, u kojoj se osim Brazilaca, čije nogometne vještine ne trebamo posebno objašnjavati, nalaze i motivirani i vrlo opasni Japanci, ali i Australci, koji su se nakon 32 godine uspjeli plasirati na Mundijal.

Podsjetimo kako u reprezentaciji Australije igraju čak sedmorica nogometaša hrvatskih korijena, pa možemo očekivati vrlo zanimljiv i napet susret.

Profili momčadi:
Brazil
Japan
Australija

Prvu utakmicu Hrvatska će igrati 13. lipnja u 21 sat u Berlinu sa Brazilom, potom 18. lipnja u 18 sati igramo sa Japanom u Nuernbergu, a završni dvoboj je 22. lipnja u 21 sat protiv Australije u Stuttgartu.

Time se ispunila još jedna od želja Hrvatskog nogometnog saveza da igraju u njemačkim gradovima u kojima je ponajviše Hrvata, a to su Berlin i Stuttgart.

Naš izbornik nakon ždrijeba je izjavio kako nije nimalo nezadovoljan, naročito iz razloga što ćemo ponovo imati priliku gledati spektakl s Brazilom.

Izjava Zlatka Kranjčara nakon ždrijeba

Hrvatska je dobila počast da igra u skupini sa najatraktivnijom momčadi prvenstva, svjetskim prvacima Brazilcima, s kojima smo igrali samo jednu utakmicu - pripremnu ove godine u Splitu, koja je završila 1:1.

Hrvatska je sa Australijom odigrala čak četiri utakmice, no tri su odigrane na turneji po Australiji 1992. sa poprilično "šarenim sastavom". U Sydneyu je bilo 0:0, a potom su Australci slavili u Adelaideu (3:1) i Melbourneu (1:0). U utakmici u Zagrebu 1998. Hrvatska je pobijedila sa uvjerljivih 7:0. Utakmica sa Australcima bit će zanimljiva i zbog mnogobrojnih Hrvata u australskoj reprezentaciji.

Hrvatska je sa Japanom odigrala dvije utakmice, od kojih se pamti ona na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, kada su hrvatski nogometaši slavili sa 1:0 pogotkom Davora Šukera. Japan je slavio 1997. na Kirin kupu u Tokiju sa 4:3.

Prvenstvo otvaraju 9. lipnja u Muenchenu Njemačka i Kostarika, a svakako najjača skupina je C u kojoj su Argentina, Nizozemska, SCG i Obala Bjelokosti.

Ždrijeb:

Skupina A:

Njemačka
Kostarika
Poljska
Ekvador

Skupina B:

Engleska
Paragvaj
Trinidad i Tobago
Švedska

Skupina C:

Argentina
Obala Bjelokosti
Srbija i Crna Gora
Nizozemska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina D:

Meksiko
Iran
Angola
Portugal

Skupina E:

Italija
Gana
SAD
Češka

Skupina F:

Brazil
HRVATSKA
Australija
Japan

Skupina G:

Francuska
Švicarska
Republika Koreja
Togo

Skupina H:

Španjolska
Ukrajina
Tunis
Saudijska Arabija

Hrvatska je bila bubnju "broj 3", zajedno sa Češkom, Nizozemskom, Poljskom, Portugalom, Švedskom, Švicarskom i Ukrajinom.

Za domaćina Njemačku i branitelje naslova Brazil znalo se da će ući među osam nositelja, a uz njih su nositeljima proglašeni Engleska, Španjolska, Meksiko, Francuska i Argentina.

U drugu skupinu ušle su Australija, pet afričkih nacija; Gana, Obala Bjelokosti, Tunis, Angola i Togo te dvije momčadi iz Južne Amerike, Ekvador i Paragvaj.

U trećoj skupini su europske momčadi - Hrvatska, Češka, Nizozemska, Poljska, Portugal, Švedska, Švicarska i Ukrajina.

U četvrtoj skupini su četiri azijske momčadi Iran, Japan, Saudijska Arabija i Južna Koreja te tri preostale zemlje CONCAFA Kostarika, Trinidad i Tobago te SAD.

SiCG je dobila posebnu skupinu, tako da je mogla dobiti samo skupini s Brazilom, Argentirom ili Meksikom. FIFA je napravila posebnu skupinu kako bi se izbjeglo da u jednoj grupi bude više od dva europska tima.

Ceremoniju ždrijeba između ostalih vodila je i manekenka Heidi Klum, kojoj su se na pozornici redom pridruživali Sep Blatter, Franz Beckenbauer, Juergen Klinsman i Michael Ballack.

Markus Siegler, FIFA-in direktor komunikacija vodio je samo izvlačenje, a uoči samog početka potanko je objasnio sva pomalo komplicirana pravila vezana uz ždrijeb.

Momčadi su svrstane u osam skupina, a u svaku od tih skupina ušle su po četiri reprezentacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara