Hrvatskim navijačima prijeti zabrana dolaska na Wembley zbog rasističkih uzvika Heskeyu

Hrvatskim navijačima prijeti zabrana dolaska na Wembley zbog rasističkih uzvika Heskeyu

BIJES u Engleskoj je izazvala odluka Fife kojom je HNS kažnjen sa "samo 15 tisuća funti" zbog verbalnog zlostavljanja tamnoputog napadača u kvalifikacijskoj utakmici Hrvatske i Engleske za SP, odigranoj prije tri tjedna u Zagrebu.

HNS se izvukao: Za "majmuniranje" minimalna kazna od 30 tisuća švicarskih franaka

Englezi bijesni zbog male kazne HNS-u: Da smo mi Hrvate kažnjavali, pamtili bi to zauvijek

Platini: Kazna HNS-u je preblaga

Sada su Englezi zbog toga krenuli u lobiranje kako bi hrvatskim navijačima (kojih je na zadnjem gostovanju na Wembleyu prošle godine bilo oko osam tisuća) onemogućili dolazak na "uzvratni" kvalifikacijski meč koji je na programu 9. rujna 2009.

Najžešći zagovornik takve osvete za "majmuniranje" dijela publike na Maksimiru je Paul Elliott, nekadašnji branič Chelsea koji je savjetnik Uefe i Europske komisije u borbi protiv rasizma. Ali  Elliott je tek posljednje ugledno ime koje se pridružilo lobističkim grupama "Kick It Out" i "Football Against Racism in Europe" koje od engleskog nogometnog saveza i Fife zahtijevaju radikalne mjere zbog rasizma hrvatskih navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jadnih 15 tisuća funti, što znači kaznu od tek 32 penija po glavi je potpuno neprihvatljivo. Kazne ne štete ljudima, to mora biti zabrana. Fifa im može oduzeti bodove i zabraniti im dolazak na utakmice", odlučan je Elliott.

"Fifa u slučajevima kao što je ovaj na raspolaganju ima rigorozne kazne, koje je sada propustila primijeniti. Ovo je bila prava prilika za poslati poruku, a Fifa je odlučila to ne učiniti. Kakvu poruku šalju s ovakvom kaznom? Michel Platini i Uefa su jasno pokazali da imaju nultu toleranciju prema rasizmu, a i Fifa bi također trebala".

"Oni moraju shvatiti da Emile ima temeljno ljudsko pravo raditi u okružju bez rasizma. Heskey je u Zagrebu pokazao veliku dostojanstvo kada su ga počeli vrijeđati, ali neće svatko reagirati kao on niti će biti tako zreo, kao što smo vidjeli u Španjolskoj", podsjetio je Elliott kako su 2004. na prijateljskoj utakmici u Madridu Shaun Wright-Phillips i Ashley Cole također bli žrtve takvih uvreda.

Međutim, sada je na čelo FA došao beskompromisni lord Triesman koji se zalaže za radikalne metode u borbi protiv rasizma i Elliott inzistira da Engleski savez ima opravdane razloge zabraniti hrvatskim navijačima još jednu invaziju na Wembley i tu će ideju iznijeti Triesmanu, koji će morati naći balans između izražavanja nezadovoljstva Fifi i želje da se ne zamjeri svjetskoj nogometnoj organizaciji zbog želje Engleza da organiziraju SP 2018.

Z.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara