HZSN osudio i Ivanu Brkljačić, jer je pristala na ultimatum Joška Vlašića

Tekst: D.R.
Foto: Cropix

NA NEDAVNO održanom zagrebačkom IAAF Grand Prixu, Joško Vlašić nastavio je rat s novinarom Hrvojem Sliškovićem, kojeg je na zub uzeo kada je iznio stav da je Blanka na Olimpijskim igrama u Pekingu te mitingu zlatne lige u Bruxellesu neposredno nakon, mogla napraviti bolji rezultat. Vlašić je grubo izvrijeđao novinara koji dugo niz godina prati Blanku na natjecanjima.

Slikšković je na popularnom Hanžeku radio kao voditelj press službe, a Vlašić je postavio ultimatum, rekavši da njegova kćer neće odgovarati na novinarska pitanja ukoliko dotični novinar bude vodio press konferenciju, što mu je u opisu posla. Organizatori su stali na stranu Joška Vlašića, što je ostavilo mrlju na sjajan događaj, tim više što je na takav "ustupak" pristala i Ivana Brkljačić, direktorica mitinga i bivša

Iza Sliškovića su stali sportski novinari, kao i Hrvatski zbor sportskih novinara, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Osim veličanstvene sportske priredbe i zadivljujućih rezultata ostvarenih na Hanžekovićevom memorijalu, ne možemo ne spomenuti i jedan nemili incident koji prijeti postati praksom na zagrebačkom atletskom Grand Prix mitingu. Ponovno se, naime, pokazalo jako lošim kad se otac i trener naše najbolje sportašice Joško Vlašić pojavi i u ulozi njezinog glasnogovornika, pa određuje tko smije, a tko ne nazočiti Blankinim konferencijama za novinare.

Osobna netrpeljivost Joška Vlašića prema novinaru Jutarnjeg lista i voditelju press-službe Hanžekovićevog memorijala Hrvoju Sliškoviću ovog je puta rezultirala upravo skandaloznim ultimatumom: 'Ako on bude u press-centru, Blankine press-konferencije nakon natjecanja neće biti'. Na taj njegov zahtjev su organizatori mitinga, nažalost, i pristali.

Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara prihvaćanje tog ultimatuma 'zbog mira u kući' smatra lošim kompromisom i ustupkom na koji nema pravo nitko, pa čak ni trenutačno najbolja svjetska atletičarka, odnosno njezin otac i trener. Svaki sportaš i trener imaju pravo ne odgovoriti na pitanje novinara s čijim se pisanjem ne slažu, no nemaju pravo ni jednom novinaru braniti dolazak na press-konferenciju jer je to već ozbiljno zadiranje u slobodu medija i pravo na rad novinara.

Izvršni odbor HZSN-a žali zbog toga što na Vlašićev ultimatum nije bolje reagirala i direktorica mitinga Ivana Brkljačić, tim više jer je riječ o vrhunskoj atletičarki i studentici novinarstva. Atletskom mitingu koji je ove godine stao uz bok čak i nedodirljivom Weltklasse Zürichu ovakvi incidenti uistinu nisu potrebni, pa se članovi IO HZSN-a nadaju da se ubuduće neće ponavljati", stoji u pismu koje je potpisao glavni tajnik HZSN-a Marin Šarec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara