HZSN: U petak godišnje nagrade za sportsko novinarstvo

Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) potvrdio je prijedloge Ocjenjivačkog suda za dobitnike godišnjih nagrada, koje će se dodijeliti na svečanom dijelu Sabora HZSNa u petak, 15. travnja u Novinarskome domu u Zagrebu s početkom u 13 sati. L

HZSN tradicionalno proglašava dobitnike godišnjih nagrada u sportskom novinarstvu u devet kategorija - za pisano, radijsko i televizijsko novinarstvo, za urednika i fotoreportera godine, nagrade za najbolje organiziranu press-službu, nagradu za izdavaštvo i suradnju sa medijima, te za životno djelo.

Laureatima će na svečanom dijelu Sabora, kojeg će voditi novinar RTL-a Igor Jagić, priznanja i novčane nagrade uručivati ugledni sportaši i sportski dužnosnici, a posebno priznanje za 55 godina novinarskoga rada dobit će Milka Babović.

Na radnom dijelu Sabora raspravljat će se o radu HZSN-a, koji je u proteklom razdoblju povećao broj članova, financijski završio godinu u pozitivi, te uspostavio kvalitetne kontakte sa sportskim udrugama, Ministarstvom znanosti, prosvjete i sporta i Hrvatskim olimpijskim odborom. Istaknuto je da HZSN mora, putem svoga Suda Časti ili institucija Hrvatskog novinarskog društva, još djelotvornije reagirati na brojne nepravilnosti u sportu, ali i u sportskom novinarstvu, suočeni sa rastućim kršenjima svih oblika novinarske etike u hrvatskim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na međunarodnom planu je HZSN lani bio pokretač zajedničke deklaracije o zaštiti sportskih novinara na sportskim terenima, a uspostavljeni su tješnji kontakti sa Međunarodnom asocijacijom sportskih novinara (AIPS), te regionalnim asocijacijama poput Balkanske udruge sportskih novinara (BASU).

Izvršni odbor HZSN-a je usvojio i naputke glede novinarskih akreditacija za Olimpijske igre u Torinu 2006., kojima je Hrvatska od MOO-a, zahvaljujući uspjesima Janice Kostelić na prošlim Igrama i kriteriju teritorijalne blizine, dobila dvostruko više - šest novinarskih i dvije foto-reporterske - u odnosu na Salt Lake City 2002., no ipak nedovoljno s obzirom na veliki interes hrvatskih medija.

Predsjednik i glavni tajnik Jura Ozmec i Marin Šarec predstavljat će HZSN na 68. kongresu AIPS-a od 11. do 15. svibnja u Marakeshu, na kome će se izabrati nasljednik predsjednika Turčina Togaya Bayatlia. Za desetoga predsjednika u povijesti AIPS-a, asocijacije koja je utemeljena 1924., natječu se dva kandidata - sadašnji dopredsjednik Francuz Alain Lunzenfichter i Talijan Gianni Merlo. čelnici HZSN-a će u Marakeshu sudjelovati u radnim tijelima kongresa, a razmotrit će se i mogućnost da se i Hrvatska kandidira za domaćina jednog od narednih kongresa AIPS-a, koji se dosad u dva navrata održavao u našoj zemlji - Dubrovniku 1970. i Splitu 1978.

(Hina) xrš yrš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara