I Amerikanci suosjećaju s nama: Uefa treba pod hitno vratiti pravilo Zlatnog gola

HRVATSKE suze nakon šokantnog ispadanja u četvrtfinalu Europskog prvenstva odjeknule su i u dalekoj Americi, koja inače nije pretjerano luda za nogometom. No i to se polako mijenja. Ulaganja su ogromna, Beckhammanija je na vrhuncu, sve je više onih koji pozorno prate događanja na Euru.

"Turski gol bio je bezveze"

Poznati sportski kolumnist Bill Livingston, koji inače nije nogometni stručnjak, osvrnuo se na Europsko prvenstvo i otkrio kako ne može prežaliti hrvatsku dramu protiv Turske. Nakon detaljnog izlaganja svog viđenja, zaključio je kako se Uefa pod hitno mora odlučiti na promjene i vraćanje pravila Zlatnog gola koje je vladalo od 1996. do 2004.

"Čak tri od četiri četvrtfinalne utakmice otišle su u produžetke, a njima nikada kraja. I kad produžeci, koji traju duže nego što je tonuo Titanic, konačno završe, slijede jedanaesterci. A to je kao da partijom mini-golfa odlučujete o pobjedniku Mastersa u golfu", objašnjava kolumnist posebno iziritiran scenarijem u hrvatsko-turskom dvoboju.

"Nakon što su puno lošiji Turci napokon primili gol u 119. minuti, odigrali su bezveznu akciju, imali sreće i zabili izjednačujući gol. Nakon toga nije bilo šanse za povratak demoraliziranih Hrvata", objašnjava gotovo laički, ali i vrlo simpatično novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Penali su sranje"

Livingston se slaže sa činjenicom da pravilo prema kojemu se neovisno o postignutom golu i vodstvu produžeci igraju do kraja testira psihičku spremnost igrača da budu pobjednici, no unatoč tome smatra da bi pobjednika trebao rješavati Zlatni gol. Osim produžetaka autoru se ne sviđaju niti jedanaesterci za koje smatra da nemaju veze s nogometom.

"Psihološki gledano, igranje produžetaka zaista testira spremnost momčadi da se nosi s pobjedom, jer prema svim statistikama momčad najčešće prima gol nakon što ga zabije. Problem je kada slabije momčadi igraju na nulu kako bi dočekale 'sranje od penala' i došli do nezaslužene pobjede. Oslabljeni Turci vrlo će vjerojatno na takav način igrati i protiv Njemačke", frustrirano će autor.

Na kraju je Livingstone ustvrdio kako je gledanjem Eura došao do zaključka da je ovo natjecanje puno jače od Mundijala na kojem nastupaju momčadi poput Japana ili Saudijske Arabije. No, kako bi bilo još bolje i još atraktivnije "oni na vrhu" svjetskog i europskog nogometa moraju pod hitno ukinuti jedanaesterce i vratiti Zlatni gol, koji bi ponovno odlučivao pobjednika u vremenski neodređenim produžecima.

M.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara