Ivanković: Šahtar ne igra dobro protiv momčadi koje se zovu Dinamo

BRANKO IVANKOVIĆ odlučio je ne skrivati karte uoči ogleda protiv ukrajinskog Šahtara, posljednje prepreke prema, već desetak godina za hrvatskog prvaka nedosanjanoj, Ligi prvaka.

Nakon popodnevnog treninga novinarima je izdiktirao sastav koji će se suprotstaviti ukrajinskom prvaku. U Donjecku će istrčati Kelava, Etto, Bišćan, Drpić, Hrgović, Badelj, Vrdoljak, Mikić, Mandžukić, Sammir i Tadić. Bez avionske karte za Ukrajinu ostali su Šokota, Butina, Ibanez, Suarez i Maleš. Butina je i dalje ozlijeđen, Šokota nikako ne može iz sjene udarnog napadačkog trojca Mandžukić, Balaban, Tadić, a slično je i sa argentinskim dvojcem koji i dalje nije u kombinacijama. Maleš je unatoč solidnoj partiji u Velikoj ipak ostaje u Zagrebu.

"Ne želim otkriti detalje o taktici koju ću primijeniti"

Profesor ipak nije htio previše pričati o taktici. Kaže da neke adute mora ostaviti u rukavu.

"Munjevito naprijed, strelovito natrag. Šalim se naravno... taktiku ću ipak zadržati za sebe. Raspored igrača i kako ćemo se postaviti ne želim otkriti", rekao je dobro raspoloženi Dinamov trener dodavši kako ga nije strah da bi njegova momčad mogla doživjeti težak poraz.

"Nije me strah, jer imam povjerenja u vlastitu momčad. Nogomet je sport u kojem možeš odigrati dobro pa primiti dva-tri komada, a možeš i odigrati loše pa pobijediti. Nakon teškog starta sezone i samo četiri tjedna priprema konsolidirali smo se i imamo dobre alternative. Smatram da imamo iskustva u ovakvim utakmicama i vjerujem da ćemo se dobro postaviti. Možemo ponuditi jedan fanatizam i jedno zajedništvo."

"Šahtar je jači od Werdera"

Modre očekuje sličan posao kao i prošle godine protiv bremenskog Werdera. Uspoređujući dvije momčadi, Dinamov je strateg prednost dao Ukrajincima.

"Šahtar je u prednosti, jer su oni trenutačno u sezoni, a Werder je bio tek na startu. Nijemci su imali samo jednog fantazistu Diega, dok Ukrajinci imaju čak tri. Oni su maksimalno ofenzivno postavljeni, a imaju i vrlo kvalitetne bokove preko kojih ugrožavaju svoje protivnike. Imaju momčad punu kvalitetnih individualaca. Oni gaje jedan napadački nogomet pun rizika, a vodi ih jedan vrlo kvalitetan i iskusan trener. Lucescu je jedan lisac i nogometni mačak."

Baš zbog činjenice da momčad vodi vrlo oprezni Mircea Lucescu, Ivanković ne vjeruje u teoriju da nitko iz ukrajinskog prvaka nije snimao Modre kako se pisalo ovih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Siguran sam da su nas dobro snimili. Ili preko televizije, ili preko dvd-a, ili preko ljudi koji nisu bili najavljeni. Preiskusni su oni da bi utakmicu shvatili olako i bez prave pripreme. U situaciji kada nisu dobro startali i kada ih ta utakmica može amnestirati za sve loše igre, mislim da će utakmici prići maksimalno ozbiljno."

"Naša šansa je to što se zovemo Dinamo"

Dobro raspoloženi Ivanković ponudio je šaljivo objašnjenje gdje se nalaze Dinamove šanse. Hrvatski klub naime nosi isto ime kao i najveći Šahtarov rival, Kijevski Dinamo.

"Oni su favoriti, a tako su i rangirani. Imaju iskustvo, tri godine su zajedno u istom sastavu, ali i mi imamo prednosti i svoje šanse. Ne idemo tamo samo odigrati i pomiriti se s Kupom Uefa. Prednost je to što smo Dinamo, a oni ne igraju tako dobro protiv Dinama, onog iz Kijeva, naravno... S ovom utakmicom možemo samo profitirati. Moramo pokazati fanatizam, želju, htijenje, zajedništvo, disciplinu u igri i odlučnost. Oni imaju 12 reprezentativaca, ali nas to ne plaši."

"Ne sumnjam da ćemo u slučaju prolaska biti pošteno nagrađeni"

U slučaju prolaska u elitno europsko klupsko natjecanje nema sumnje da će Mamići odriješiti kesu. I Ivanković vjeruje u "ekstra" premije i kaže kako se ne boji da će ostati kratkih ruku.

"Premije su standardne za ulaz u Ligu prvaka, a one su povjerljive. Vjerujem da će i taj pravilnik biti probijen ako dođe do toga. Poznavajući raspoloženje kakvo bi nastalo, siguran sam da će igrači dobro proći. Kao i ja, kao i cijeli stožer."

Marko Petrak
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara