Janica najuspješnija sportašica, Duje najuspješniji sportaš

SINOĆ su u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu dodijeljene nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora za 2006. godinu, a svečanosti je među brojnim uzvanicima nazočio i počasni predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, Juan Antonio Samaranch.

Na samom početku voditelji ceremonije su pozdravili počasnog gosta večeri Samarancha, nakon čega je uslijedio kratki video prilog koji je okupljene podsjetio na sve povijesne uspjehe hrvatskog sporta u proteklih 15 godina.

Nakon toga svim prisutnima obratili su se predsjednik HOO Zlatko Mateša i Josip Čop, tajnik HOO, koji su nastavili sa zasluženim hvalospjevima svim hrvatskim sportašima, a posebnu su se zahvalili i prvom predsjedniku HOO Antunu Vrdoljaku za sve što je učinio za hrvatski sport.

Publika je zatim imala priliku vidjeti video čestitku koju je HOO-u poslao predsjednik MOO-a Jacques Rogge koji je također uputio veliku čestitku Antunu Vrdoljaku i svim hrvatskim sportašima.

Okupljenima se potom obratio i počasni gost večeri, gospodin Samaranch: "Možete biti sigurni da sam jako sretan što sam s vama danas u Zagrebu i što slavimo 15. obljetnicu priznavanja HOO-a. To je priznanje bilo vrlo važno jer je došlo prije Olimpijskih igara u Barceloni i prije nego je Hrvatska primljena u UN. Sudjelovanje hrvatskih sportaša u Barceloni je bio veliki sportski i politički uspjeh. Sport je u Hrvatskoj veoma važan. Imate prave šampione, kako pojedinačne tako i timske. Jedan kojeg bi htio posebno spomenuti je Dražen Petrović. Imao sam čast puno se puta susresti s Draženom dok je igrao u Španjolskoj. Cijeli svijet se slaže da je on jedan od najboljih košarkaša u povijesti, ali za mene osobno, Dražen je bio najbolji. Jutros sam posjetio njegov muzej i jako sam impresioniran", rekao je Samaranch i dodao: "Sve Hrvate smatram svojim prijateljima. Cijelog sam života bio uz vas i možete biti sigurni da ću uvijek biti vaš prijatelj."

Nakon toga dodijeljena je nagrada Matija Ljubek za životno djelo i doprinos hrvatskom sportu. Nagradu su podijelili Boksački klub Pula, Zdenko Jajčević, Zdenko Matešić, Slavko Podgorelec i legenda splitske košarke Ratomir Tvrdić.

Najuspješnijim trenerom proglašen je Ante Kostelić. U njegovo je ime nagradu primila njegova kći Janica, a u ime obitelji Kostelić na ovom se priznanju zahvalio Ozren Mueller, glasnogovornik Hrvatskog skijaškog saveza.

Najuspješnijim promicateljima hrvatskog sporta u svijetu proglašena je hrvatska nogometna reprezentacija. Nagradu je primio Vlatko Marković koji se zahvalio HOO-u koji je priznao važnu ulogu hrvatskog nogometa u svijetu sporta.

Najboljom hrvatskom ženskom ekipom 2006. godine proglašena je hrvatska juniorska odbojkaška reprezentacija koja je osvojila srebrnu medalju na svjetskom juniorskom prvenstvu.

Najboljom muškom sportskom ekipom proglašena je hrvatska rukometna reprezentacija koja je prošle godine osvojila Svjetski kup. Nagradu su primili Slavko Goluža i Vlado Šola. Vlado Šola je izvijestio sve prisutne da je reprezentacija nagradu u iznosu 80.000 kuna odlučila donirati Zakladi Ana Rukavina, što je popraćeno snažnim pljeskom publike.

Najuspješnijom sportašicom još jednom je proglašena Janica Kostelić zbog svojih sjajnih nastupa u Svjetskom kupu i na Olimpijskim igrama u Torinu.

"Zahvaljujem HOO na ovoj nagradi. Žao mi je što sljedeće godine neću biti ovdje, ali mi je jako drago da imamo našu Anu Jelušić koja će me, nadam se, naslijediti na ovakvim proglašenjima", rekla je Janica.

Najuspješnijim sportašem proglašen je Duje Draganja, koji se zahvalio svojim trenerima i liječnicima koji su ga uspješno "pokrpali" nakon recentne ozljede.

Najvećom ženskom sportskom nadom proglašena je mlada atletičarka Danijela Grgić, koja je svoje zahvale uputila obitelji, treneru i Atletskom klubu Mladost.

Najvećom mladom nadom među sportašima proglašeni su strijelac Petar Gorša i rukometna reprezentacija U18.

Najboljom sportašicom s invaliditetom proglašena je Marija Iveković, slabovidna atletičarka.

Sve prisutne su tokom večeri zabavljali zadarska klapa Intrade predvođena Tomislavom Bralićem te uvijek zanosna Vanna, u pratnji pomalo neuštimanog glazbenog orkestra.

P.V.
Foto: M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara