Janica uspješno operirala štitnjaču

JANICA KOSTELIĆ jutros je operirana u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh. Kako doznajemo operacija je uspješno izvedena, a vodio ju je liječnički tim pod vodstvom prim. dr. Radetića.

Operativni zahvat, koji je s pripremom trajao dva sata, i kojim je hrvatskoj skijašici Janice Kostelić odstranjena štitnjača, obavljen je uspješno, a najbolja hrvatska sportašica se nakon operacije osjeća dobro, izjavio je danas na konferenciji za novinare predstojnik zagrebačke Klinike za kirurške bolesti bolnice Sveti Duh dr. Tomislav Anić.

Po riječima ravnatelja bolnice dr. Dalibora Krpana, medicinski tim na čelu sa prim. dr. Miljenkom Radetićem započeo je s operativnim zahvatom u osam sati ujutro, a Janica Kostelić se brzo oporavila od narkoze.

Prim. dr. Radetić rekao je da je najbolja skijašica svijeta bolovala od hipertiroze, ali i Pasetovljeve bolesti, koja je negativno utjecala na rad unutarnjih organa i zglobova. U svijetu se takve bolesti rješavaju na dva načina - operativno ili terapijom radioaktivnim jodom, koja je dugotrajnija i ne preporuča se vrhunskim sportašima i mlađima osobama.

Dr. Radetić je najavio da bi Janica mogla bolnicu napustiti nakon pet dana, kada joj se odstane konci, a da uklanjanje štitnjače neće imati nikakve posljedice po njeno zdravlje i sportsku karijeru. Naime, hormon tiroksin, kojeg je Janičina štitnjača lučila tri do četiri puta više od normale, sada će se zamijeniti lijekom Eutirox, kojeg će morati u obliku tablete svakodnevno uzimati cijeli život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po ocjeni endokrinološkog tima iz KBC Zagreb, KB Dubrave i bolnice Sveti Duh, koji se protekla dva mjeseca brinuo o problemima štitnjače Janice Kostelić, oprerativni zahvat je izvršen u trenutku kada se hormonalno stanje stabiliziralo, a postoperativni oporavak trajat će najviše pet tjedana, kada će Janica opet moći na snijeg.

Direktor hrvatske skijaške reprezentacije Vedran Pavlek zahvalio je liječničkom timu na uspješno obavljenom operaciji, te najavio da će tek poslije saniranih problema sa štitnjačom Janica ići u Austriju na saniranje desnog koljena kojeg je lani operirala četiri puta. Identične operacije vađenja štitnjače imala je i poznata slovačka plivačica Martina Moravcova, koja je i nakon operativnog zahvata osvajala odličja na velikim natjecanjima, dodao je Pavlek.

Voditelj Zavoda za kardiologiju i član medicinskog tima koji je operirao Janicu Kostelić Jure Mirat rekao je da je Janičino srce izvanredno podnijelo operaciju i da nije bilo nikakvih kardioloških problema, s obzirom da je u relativno kratkom periodu primila i petu duboku narkozu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara