Jedrenje: Sve spremno za svjetsko prvenstvo klase 470 u Zadru

ZADARSKI jedriličarski klub Uskok će od 7. do 16. svibnja biti domaćin Svjetskog prvenstva u jedrenju za klasu 470, najjače regate ikad održane u Hrvatskoj za olimpijske klase.

Prvenstvo u Zadru zadnja je prigoda za ispunjenje olimpijske norme za ukupno šest posada u muškoj konkurenciji i pet u ženskoj, zatim za dio nacija koje već imaju ispunjenu normu na regati u Zadru bit će odlučeno koja će posada zaista i otići u Atenu, ovo je ujedno i zadnja velika prigoda za iskušavanje forme i opreme za olimpijce.

Dosad se prijavilo 155 posada iz 41 države s gotovo svih kontinenata, 103 muške i 52 ženske posade. Najviše posada dolazi iz Japana, čak jedanaest. Za Hrvatsku će jedriti deset posada, devet muških i jedna ženska u kojoj Splićanke Jasna Šupuk i Nevenka Ćuk imaju težak cilj ostvariti olimpijsku normu i tako postati prve hrvatske jedriličarke u povijesti Olimpijskih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatsku reprezentaciju službeno čine još tri posade - olimpijci Tomislav Bašić/Petar Cupać (Uskok), prošlogodišnji svjetski juniorski prvaci Šime Fantela/Igor Marenić (Sv. Krševan) i prošlogodišnji svjetski juniorski viceprvaci Ante Česić/Ante Kujundžić (Split). Prema riječima izbornika, Ivana Kureta, od svih se očekuje ulazak u finalne, "zlatne" skupine.

Svečano otvaranje prvenstva bit će 9. svibnja s početkom u 21 sati u središtu Zadra na moru od gradskog mosta do trajektnog pristaništa. Flota će na more podijeljena u kvalifikacijske skupine izaći 10. svibnja, kvalifikacije se jedre do 12. svibnja, a finale od 13. do 16. svibnja. Jedri se na dva regatna polja koja pokriva 30-tak plovila regatnog odbora, pa će što na kopnu, što na moru, na natjecanju raditi više od stotinu ljudi.

(Hina) xrš yrš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara