Jedrenje: u oluji sama za Božić

Među onima kojima je za Badnju večer i Božićno jutro trebalo dosta sreće i dobrih želja je i britanska jedriličarka Ellen McArhur, koju je zahvatila velika oluja u pokušaju da sama obori brzinski rekord u jedrenju oko svijeta. L

McArthur (26) na 23 metra dugačkim i 5.9 milijuna eura vrijednim trimaranom BandO želi oboriti rekord Francuza Francisa Joyona, koji je svijet oplovio za 72 dana i 23 sata. Za Božić se našla na najneugodnijoj poziciji, između Indijskog i Južnog oceana, u središtu oluje sa vjetrom jačine preko 120 km/h i desetmetarskim valovima, zbog čega se nekoliko puta morala zaustavljati i ponovno kretati. Prema meteorološkoj prognozi oluja će trajati još barem tri dana, a MacArthur je od 24. prosinca u podne do Božića u podne, unatoč teškim uvjetima, prešla oko 480 milja.

Hrabra Škotlanđanka jedri na moru neprekidno već 26. dan, prešla je Atlantik i većio dio Indijskoga oceana, no čeka je još oko 15.000 nautičkih milja Pacifičkog oceana i ponovno Atlantika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za rekord McArthur mora doći do linije između engleskog rta Lizard i francuskog otoka Quessant do sedam sati ujutro 9. veljače.

(Hina) xrš yrš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara